Președintele Parlamentului Andrian Candu a venit cu o reacție la declarația oficială a președintelui Dodon despre mandatul final al actualului Legislativ. Candu a ținut să-i amintească președintelui că parlamentul nu are nevoie de o lege organică pentru a demite președintele, ci doar de o hotărâre de Parlament susținută de 2/3 din deputați.

„Poate președintele Dodon nu cunoaște, dar acest Parlament mai are de muncit. Vreau să vă aduc la cunoștință că, din informațiile identificate, președintele Republicii Moldova, Dodon, a cincea oară încalcă Constituția deoarece nu a promulgat cinci legi revotate de Parlament. Iată de ce vreau să vă citesc articolul 89 din Constituția Republicii Moldova, aliniatul 1, spune în felul următor: în cazul unor fapte săvârșite prin care se încalcă prevederile Constituției, președintele Republicii Moldova poate fi demis de către Parlament. Vreau să-i atrag atenția președintelui Dodon că Parlamentul nu are nevoie de lege organică ca să demită președintele. Acest lucru se face prin hotărâre de Parlament”, a declarat Candu. 

În sala Legislativului s-au auzit voci care spuneau „la vot”. 

Ulterior, speackerul a rugat Comisia Juridică să documenteze procedurile de demitere a președintelui Republicii Moldova și să vină cu o notă informativă la biroul politic al Parlamentului 

„Atunci când plecăm în demisie, cer scuze, în istorie să-l luăm cu noi și pe președintele Dodon, fiindcă este un președinte care încalcă Constituția a cincea oară și, apropo, la ultima ședință, dumnealui, în calitate de deputat, a fost sancționat să nu mai vină cu luări de cuvânt”, a adăugat Candu. 

Deputatul PD, Marian Lupu a invocat articolul 108 din Regulamentul Parlamentului. 

Președintele Parlamentului a fost de acord cu acest lucru însă a mai venit cu o declarație: „Azi, cu regret, nu-l putem demite dar s-ar putea să-i facem o surpriză înainte de sărbători. Și președintele interimar ar putea să felicite populația Republicii Moldova de Anul Nou”.

------------------------------------ Amintim că președintele Igor Dodon consideră că cea de-a XX-a legislatură a Parlamentului, din care a făcut parte și dânsul, a fost „una dintre cele mai discreditate perioade din istoria parlamentarismului din R. Moldova”.