Toți moldovenii care vor să profite de amnistia migraționistă a lui Vladimir Putin se vor afla în R.Moldova cu ocazia alegerilor generale din 24 februarie 2019. Președintele Igor Dodon s-a întâlnit, sâmbătă și duminică, la Moscova și Sankt Petersburg, cu reprezentanți ai diasporei moldovene pentru a le explica prevederile acestei amnistii negociate cu Vladimir Putin pentru migranții care se află ilegal în Rusia, scrie Ziarul Național.

Ca să poată beneficia de amnistie, moldovenii vor trebui să părăsească teritoriul Federației Ruse nu mai târziu de 1 februarie 2019 și să revină nu mai devreme de 15 martie 2019.

„Am comunicat celor prezenți că, în timpul recentei întâlniri cu președintele Federației Ruse, am ajuns la un acord foarte important, care vizează 148 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, care au încălcat articolul 26, alineatele 4 și 8 ale Legii federale „Despre ieșirea de pe teritoriul Federației Ruse și intrarea pe teritoriul Federației Ruse”, precum și alți 13 mii de cetățeni ai Republicii Moldova, care au încălcat articolul 27, alineatele 12, 13 și 14 ale aceleiași Legi. Interdicția de a intra pe teritoriul Federației Ruse, impusă acestor categorii de cetățeni ai Moldovei, va fi anulată în cazul în care ei vor părăsi teritoriul Federației Ruse nu mai târziu de 1 februarie 2019 și vor reveni pe teritoriul Federației Ruse nu mai devreme de 15 martie 2019. La îndeplinirea acestor condiții, pe lângă anularea interdicției de a intra în țară, va începe curgerea noului termen al șederii legale a cetățeanului Moldovei pe teritoriul Federației Ruse”, a scris Dodon pe Facebok.

Pe cale de consecinţă, că toți moldovenii care vor să profite de amnistie, vor fi în R. Moldova cu ocazia alegerilor generale din 24 februarie 2019.

Potrivit lui Dodon, de amnistie vor putea profita moldovenii care au încălcat unele prevederi din legislația rusă a migrației, mai precis articolele 26 și 27. E vorba de cei care și-au pierdut teoretic dreptul de a fi în Rusia, pentru că au dat conștient informații false despre persoanele lor sau despre scopul vizitei în Federația Rusă, au prezentat acte false sau nu au respectat termenul de ședere prevăzut de legislația rusă. Dodon a mai spus că în această etapă a amnistierii migraționale vor intra peste 180.000 de moldoveni. În 2017, aproximativ 30.000 de persoane au beneficiat de aceste facilități, a spus anterior șeful statului.