Votul din partea R. Moldova la alegerile noului președinte al INTERPOL a fost dat, în secret, de către șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, membru al Comitetului executiv INTERPOL, Fredolin Lecari.

Deși principalul favorit pentru această funcție era generalul rus Alexander Prokopciuk, președinte al INTERPOL a fost ales reprezentantul Coreei de Sud, Kim Jong Yang.

Solicitat de Ziarul NAȚIONAL să spună pentru cine a votat R. Moldova în cadrul Adunării Generale a Organizației Internaționale a Poliției Criminale, desfășurată în perioada 18 - 21 noiembrie curent la Dubai, Fredolin Lecari ne-a răspuns că ar încălca normele etice dacă ar da nume. 

„Noi am votat reieșind din interesul național al R. Moldova”, ne-a declarat Fredolin Lecari.

Menționăm că fosta judecătoare Domnica Manole i-a scris, ieri-seară, un mesaj lui Val Butnaru de la „JurnalTV” pe care acesta l-a citit în direct în emisiunea pe care a moderat-o, potrivit căruia „la Bruxelles se cunoștea încă de ieri (miercuri - n.r.) că R. Moldova a votat pentru reprezentantul Rusiei”. 

„Eu sunt gata să-i arăt dovada cum am votat. Și dacă nu este adevărat ce spune, faceți-i o mustrare publică. Este o aberație. Domnul Kim a fost susținut masiv. Eu sunt gata să mă deplasez și la Bruxelles și să conving pe oricine, cu probe, pentru cine am votat", ne-a spus șeful Poliției de Frontieră.

Întrebat dacă am înțeles corect că R. Moldova a votat reprezentantul Coreei de Sud în fruntea INTERPOL, Fredolin Lecari ne-a răspuns: „Eu nu am spus acest lucru, dar dumneavoastră ați prezumat corect".

Menționăm că poziția președintelui INTERPOL a devenit vacantă după ce reprezentantul Chinei, Meng Hongwei, a dispărut în timpul unei vizite în patria sa și apoi a demisionat în legătură cu investigarea acuzațiilor de corupție inițiate împotriva sa în China. După demisia lui Meng Hongwei, Kim Jong Yang, care a deținut anterior funcția de vicepreședinte al organizației, a devenit șef interimar al INTERPOL.

Mai multe state, printre care Lituania și Ucraina, au anunțat că vor părăsi organizația, dacă în fruntea acesteia urma a fi ales reprezentantul Federației Ruse.