Inițiativa ca toți deputații de la Chișinău să posede limba română a stârnit un nou val de indignare la Moscova. Președintele Comitetului pentru CSI și integrare Euro-asiatică a Dumei de Stat de la Moscova, Leonid Kalașnikov, spune că această idee va duce la dezmembrarea Republicii Moldova.

„Această inițiativă este îndreptată spre reducerea a ceea ce a fost comun în marea țară Uniunea Sovietică, limba rusă. Scopul pare a fi ca în Occident. Ei bine, atunci să nu vă mirați de dezmembrarea propriei țări”, a spus Kalașnikov, citat de ria.ru.

Deputatul rus a subliniat că exact această politică a dus la apariția problemei transnistrene și a celei găgăuze. Acesta a îndemnat Moscova să nu reacționeze la asemenea inițiative, deoarece în locul ei o va face populația.

„Noi vom susține doar populația, Cred că Rusia trebuie să susțină oamenii să-și apere drepturile”, a mai adăugat deputatul rus.

inițiativa ca toți deputații să fie obligați prin lege să folosească limba română în forul legislativ suprem al statului a venit din partea Partidului Liberal.

Deputații PL propun ca toți aleșii poporului să fie obligați să cunoască limba română și să o folosească în plenul Parlamentului, la tribună și în proiectele de legi pe care le propun.