Foștii membri PCRM - Mark Tkaciuk, Grigore Petrenco și Iurie Muntean, excluși din rîndurile formațiunii în 2014, și-au exprimat intenția de a reveni în partid. Informația a fost confirmată de secretarul comitetului central al PCRM, Elena Bodnarenco.

Deputata a precizat că deocamdată cei trei ex-parlamentari nu au depus cereri de aderare la partid, dar discuții în acest sens au fost. „Nu am discutat personal cu dumnealor, au discutat membrii comitetului raional de partid Ciocana și într-adevăr este așa o doleanță. Din cîte cunosc la moment încă nu au scris cereri, dar intenția de intra în partid există", a menționat Elena Bodnarenco. Parlamentara a dat de înțeles că liderul PCRM, Vladimir Voronin, nu are nimic împotriva întoarcerii foștilor colegi de partid, și a precizat că asemenea decizii se iau de către organizațiile primare de partid.

„Au fost discuții în interiorul partidului, fiecare și-a expus opina, inclusiv domnii Tkaciuk și Muntean. Președintele partidului în toate mesajele publice pe care le-a avut după excluderea lor a vorbit foarte respectuos despre aceștia, le-a apreciat calitățile. Conform statutului PCRM, decizia privind intrarea noilor membri o ia organizația primară de partid. Încă nu cunoaștem în ce organizație vor fi înaintate cererile", a relatat Bodnarenco.

Ea a mai menționat că nu există niciun impediment de ordin procedural pentru ca cei trei să redevină membri de partid. Conform statutului, orice fost membru se poate întoarce după expirarea a trei ani din momentul plecării din partid, iar în cazul dat au trecut aproape patru ani. În ceea ce privește posibila participare a lui Tkaciuk, Petrenco și Muntean la alegerile parlamentare din 2019, Bodnarenco a menționat că listele electorale vor fi aprobate după data de 26 decembrie, cînd începe oficial campania electorală. „O să vedem care va fi situația, cînd vom avea plenara comitetului central al PCRM", a subliniat ea.

--------------------------- Amintim că liderul partidului „Casa Noastră-Moldova”, Grigore Petrenco, se află la ora actuală în Germania, unde a cerut azil politic. La sfârşitul lunii iunie, Petrenco a fost condamnat la patru ani şi jumătate, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata perioadei de probațiune, dar a părăsit teritoriul Republicii Moldova.

Acesta, împreună cu camarazii săi a fost reținut în urma protestelor desfăşurate în fața Procuraturii Generale din 6 septembrie 2015. Grupul „Petrenco” s-a aflat mai multe luni în arest la Penitenciarul nr.13, după care, la sfârșitul lunii februarie 2016, au fost transferați în arest la domiciliu. La sfârșitul lunii aprilie ei au fost trecuți sub control judiciar.

Sursa: Noi.md