Președintele Parlamentului, Andrian Candu, îi mulțumește Guvernatorului BNM pentru toată contribuția la restabilirea situației în domeniul financiar bancar și spune că regretă demisia sa. Speakerul afirmă că știa încă de la numirea lui Cioclea că acesta își va îndeplini atribuțiile de Guvernator într-o perioadă mai scurtă decât cea prevăzută de mandat. „Dânsul este un foarte bun manager de criză”, explică Andrian Candu într-o primă declarație la acest subiect faăcută în exclusivitate pentru portalul Deschide.MD.

Andrian Candu a discutat acest subiect cu Sergiu Cioclea încă săptămâna trecută.  

„Cunosc motivele personale care stau la baza acestei cereri. Vreau să vă comunic că, încă la numirea lui în funcția de Guvernator, am știut că perioada de numire este mai scurtă decât mandatul și că scopul pentru care este numit este mai mult unul de administrare a crizei. El este un foarte bun manager de criză. Ceea ce ne-am propus atunci, s-a reușit: a fost restabilită situația în sistemul financiar-bancar, avem creștere în sistemul bancar, avem investiții în sistemul bancar, toți parametrii de evaluare în acest domeniu sunt la cel mai înalt nivel din istoria țării, începând de la ratele bancare până la stabilitatea valutei”, a declarat Candu.

Speakerul a ținut să-i mulțumescă Guvernatorului pentru faptul că a renunțat atunci la activitatea sa în străinătate și a revenit acasă pentru a ajuta R.Moldova

„Pe această cale vreau să îi mulțumesc, să îmi exprim aprecierea pentru tot ce a reușit Dumnealui să facă la BNM. A fost într-adevăr un lucru de echipă, a avut tot suportul Parlamentului în ceea ce a făcut și vreau să îi aduc foarte multe mulțumiri pentru faptul că fiind școlit și cu o experiență în străinătate, fiind aflat în străinătate, a revenit acasă pentru a ajuta R.Moldova. Nu sunt foarte mulți moldoveni care fac acest lucru. Faptul că reușit să își consolideze echipa la BNM, să crească capacitățile BNM, a reușit - împreună cu noi - să promoveze una dintre cele mai performante legislații din lume. Nu foarte multe țări au pachetul Basel3 și multe altele” a adăugat el.

Candu spune că până la data de 30 noiembrie va numi un nou Guvernator. 

„Bineînțeles că există un anumit regret pentru că am ținut mult la colaborarea noastră și nu va fi ușor să găsesc pe cineva care să facă față standardelor pe care le-a impus domnul Cioclea. Dar voi căuta un candidat care să se apropie de nivelul ridicat de eficiență și profesionalism a domnului Cioclea. Acum, luând în considerație că suntem limitați în timp, îmi asum rolul și competența pe care o am: să cuget și să selectez un candidat pe care mai apoi am să-l propun plenului pentru a fi votat” a conchis Candu.

Vom aminti că Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, și-a anunțat astăzi demisia invocând motive personale.