După ce ieri deputatul Lilian Carp l-a numit pe fostul prim-ministru al R. Moldova „fariseu", „escortă de lux" a politicii moldovenești și a solicitat organelor de drept să investigheze dacă acesta pleca în deplasări pe banii statului, dar lua bani pentru același lucru și de la PNUD, astăzi vicepremierul îi răspunde numindu-l „bludnik" și „jurist incapabil".

Iurie Leancă este de părere că acuzațiile lui Lilian Carp i-ar fi sugerate de liderul PPDA, Andrei Năstase, pe care îl întreabă „cum, fiind un simplu procuror, din acuzatorul lui Țopa s-a transformat în apărătorul și finul de cununie al acestuia".

„Era evident demult că PL și PPDA excelează la capitolul insinuări și atacuri bădărănești, însă acuzațiile și limbajul mizerabil care îi caracterizează au întrecut orice limită de bun-simț. Frustrările și setea de putere le-au întunecat gândurile.

Mi-am clădit cariera profesională de la zero: de la cea mai mică treaptă din Ministerul de Externe până la funcția de ministru, dedicând cea mai mare parte a activității integrării europene a Republicii Moldova și creând relații strategice pentru viitorul cetățenilor noștri.

Rezultatele muncii mele se văd prin asocierea Moldovei la UE, prin regimul liberalizat de vize, care le oferă oportunitatea cetățenilor noștri să călătorească liber și prin apropierea de România care rămâne cel mai important partener al Republicii Moldova, care ne-a oferit suport în Educație, Cultură, Infrastructură și Economie, inclusiv datorită relațiilor pe care am reușit să le construiesc.

În timp ce eu am fost plecat din sistem în perioada 2001-2009, atunci când comuniștii făceau declarații de dragoste Estului, Năstase & Co. îl slujeau pe Voronin, denigrând parcursul nostru european prin instituții media capturate, făcând scheme pe la Aeroport și împărțind între ei afaceri și zone de influență.

Cât am lucrat onest la Haga și în cadrul celei mai mari companii petroliere din Moldova, am reușit să adun suficienți bani atât pentru a achita studiile copiilor mei, cât și pentru a duce un mod de viață decent și fără mustrări de conștiință.

Să ne explice domnul Năstase cum, fiind un simplu procuror, din acuzatorul lui Țopa s-a transformat în apărătorul și finul de cununie al acestuia? Sau cum explică transferurile de sute de mii de euro pe conturile rudelor sale fără a achita impozite ori de unde are bani să plătească studiile copiilor săi la o școală amplasată în cea mai scumpă zonă din Germania, în timp ce spune că e șomer și nu declară niciun venit?

De ce când este întrebat despre toate acestea reacționează isteric, utilizând un limbaj suburban? De deputatul „bludnik" de la PL nici nu mai vorbesc, doar îmi pare rău că astfel de juriști incapabili au acces la tribuna Parlamentului pentru a-și debita frustrările personale. Înțeleg bine că vin alegerile și că atacurile/criticile vor fi la ordinea zilei. Unul mi-a declarat război în 2015 când s-a făcut politician, mințind oamenii necăjiți, iar altul mi-a promis ieri că-l va ajuta. Mă voi ocupa în continuare, cât voi avea oportunitatea, de îmbunătățirea relațiilor externe și, sine-qua-non, de ridicarea nivelului de trai în Moldova, pentru că cetățenii au nevoie de soluții la problemele lor, nu de can-canuri de prost gust".