Comisia „Open Dialog” cere Procuraturii să-i cerceteze pe liderii ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, pentru „trădare de patrie”. Asta după ce Comisia de Anchetă a Parlamentului a stabilit că Fundația Open Dialog, care le-a plătit biletele de avion spre Bruxelles liderilor PAS și PPDA, a fost finanțată cu milioane de dolari din Laundromatul rusesc.

Doar în perioada 2010 - 2014, prin Moldinconbank, controlată atunci de raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, au fost spălate peste 20 de miliarde dolari. Deschide.MD a publicat o schemă din raportul secret al comisiei care confirmă acest lucru.

„Parlamentul să reevalueze proiectele de legi care se referă la activitatea organizațiilor politice. Guvernul să înainteze propuneri cu privire la perfecționarea legislații. CEC să sancționeze persoanele responsabile de admiterea încălcărilor. CEC să efectueze o analiză amplă a proceselor și capacităților instituționale. Raportul se remite PG, SIS, MAI pentru analiza materialelor și întreprinderea măsurilor în conformitate cu legea. Se recomandă PG să examineze calificarea juridică a FOD, a persoanelor afiliate, etc., în acțiuni care atentează la securitatea națională, prin prisma infracțiunii de trădare de patrie și spionaj", a spus Vremea.

Potrivit președintelui comisiei, Igor Vremea, investigațiile au arătat că toți banii veneau la Open Dialog de la compania Silk Road, care avea mai multe surse de finanțare.

"A. Originare din tranzacţii cu Ministerul Apărării a Federaţiei Ruse. B. Livrarea de echipamente militare în statele implicate în conflicte regionale. C. Plăţi din zone off-shore, cu un traseu şi o provenienţă dubioasă şi necunoscută. D. Din schema de spălare a banilor aşa-numitului "Laundromat rus". E. Originari din frauda bancară produsă în Republica Moldova în perioada de până la 2014", a spus deputatul PDM, Igor Vremea.

Președinta ONG-ului, Ludmila Kozlovska, a fost expulzată în vara acestui an din Uniunea Europeană pe motiv că ar avea legături cu serviciile speciale rusești. Fundația a fost acuzat că face lobby pentru infractori periculoși, beneficiază de finanțări dubioase și livrează echipament militar în Donbass.