Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate Maia Sandu a comentat declaraţia președintelui comisiei de anchetă „Open Dialog”, menționând că „este o farsă care vine să facă agenda Partidului Democrat, ca să discrediteze pe intern PAS și PPDA”.

Afirmaţiile au fost făcute aseară în cadrul unei emisiuni TV. Politiciana a adăugat că declarațiile preşedintelui comisiei sunt ridicole și, concomitent, grave.  

„Este o farsă care vine să facă agenda Partidului Democrat, ca să ne discrediteze pe intern. Pe cât de ridicol este, tot atât este și grav, mai ales pentru comunitatea internațională, care urmărește ce se întâmplă aici. Să vii cu asemenea acuzații înseamnă s-o acuzi, de exemplu, și pe doamna Anna Fotyga, care este președintele Comisiei Securitate și Apărare în Parlamentul European. Dacă ședința comisiei de anchetă a avut loc acum seară, să vedem dacă vin să ne aresteze imediat după emisiune. S-ar putea ca ei să vrea să ne scoată din campanie electorală, dar asta nu are cum să fie înghițit de către europeni și sper că nu va fi înghițit nici de către cetățeni”, a spus Maia Sandu.

Raportul analizează presupusele legături dintre ONG-ul Ludmilei Kozlowska și achitarea costurilor de călătorie în cadrul unui eveniment la care a participat Maia Sandu și Andrei Năstase. Cu toate acestea, liderul PAS spune că și-a creat o concluzie care ar spune următoarele: banii din furtul miliardului s-au regăsit în biletul Chișinău - Bruxelles.

„Trebuie să recunosc că ei sunt foarte creativi. Dacă îi asculți, concluzia care se cere este că banii din furtul miliardului s-au regăsit în biletul Chișinău - Bruxelles. Deci a fost un bilet cam scump. Cred că, chiar dacă zburam cu o rachetă cosmică, nu costa un miliard”, a ironizat președintele formațiunii PAS la emisiunea „Politica” de la TV8. 

---------------------------- Amintim că Raportul privind presupusa imixtiune a Fundației „Open Dialog” în politica internă a Republicii Moldova va fi prezentat în plenul Parlamentului. Despre acest lucru a anunțat ieri președintele comisiei de anchetă, Igor Vremea. Anterior, liderii PAS și PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, au refuzat să fie audiați de către comisia de anchetă, care îşi desfășoară şedinţele cu ușile închise. 

Deşi au consimţit, la început, să se supună audierilor iniţiate de Comisia de anchetă pentru elucidarea acuzațiilor de imixtiune din partea Fundaţiei „Otwarty Dialog", Maia Sandu şi Andrei Năstase n-au pătruns în incinta Parlamentului. Cei doi politicieni s-au mulţumit să susţină o conferinţă de presă în preajma instituţei, motivând că "noi răspundem în fața cetățenilor, nu în fața unor oameni cu grave probleme de integritate, așa cum sunt toți membrii acestei comisii".

La 4 octombrie 2018 Parlamentul a constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune a Fundației „Dialog Deschis” și fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova, precum și circumstanţele finanțării unor partide politice.