Dacă duminica viitoare are avea loc alegeri parlamentare anticipate, în legislativ ar accede patru formațiuni politice. 27,1% din respondenții unui sondaj și-ar da votul pentru Partidul Socialiștilor, 15,7% – pentru Partidul Democrat, 7,1% – pentru Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr, iar 5,8% ar vota cu Partidul Acțiune și Solidaritate. Numărul celor indeciși depășește 17%. Rezultatele sondajului, realizat de IMAS, la comanda Fundației pentru o Democrație Modernă.

Potrivit directorului general IMAS, Doru Petruți, se atestă o creștere a respondenților indeciși, în comparație cu un sondaj realizat în luna iunie. Pentru indeciși a fost adresată o întrebare suplimentară: „Care este partidul pe care îl simpatizați (oricât de puțin)?”. Astfel, partidele ar putea acumula puncte suplimentare: PSRM – 1,4%, PDM – 1,5%, PPPDA – 1% și PAS – 0,3%. Cu votul indecișilor de 0,6%, în Parlament ar accede și Partidul Comuniștilor, însumând puțin peste 6%.

Respondenții au fost întrebați cât de interesați sunt de alegerile parlamentare de pe 24 februarie 2019, răspunsurile fiind apreciate conform unei scale la 1 la 10, unde 1 înseamnă că alegerile parlamentare îi interesează deloc și 10 că sunt foarte interesați de acest scrutin. Doru Petruți a menționat că gradul de interes este destul de ridicat. Note mari de 8, 9 și 10 au dat peste 50% din respondenți.

„Este un indicator care estimează inclusiv rata de prezență. Numai că jumătate din electorat îl vedem mai degrabă nehotărât cu cine să voteze. Vorbim  de o altă jumătate care totuși are o opțiune de vot creionată, iar aceasta înseamnă că schimbările precum ați văzut și în alți indicatori prezentați până acum fluctuațiile și volatilitatea poate să fie destul de ridicată. E semnul că populația reacționează la agenda politicienilor, dar vedem că reacționează și la lipsa de agendă”, a explicat Doru Petruți.

Sondajul a fost făcut în perioada 20 octombrie - 9 noiembrie, de către IMAS la comanda Fundației pentru o Democrație modernă. Marja de eroare este +/-2,5% iar cercetarea a fost efectuată pe un eșantion de 1475 de respondenți din peste 100 de localități. 

Știrea se actualizează...