Raportul cu privire la implementarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană a fost prezentat astăzi în Parlamentul European. Raportor în acest sens, a fost europarlamentarul Petras Auštrevičius.

Unii parlamentari au venit cu critici dure referitor la mai multe lucruri implementate de către Guvernarea de la Chișinău, printre care, schimbarea sistemului de vot, fără a fi respectate unele cerințe ale Comisie de la Veneția, dar și anularea alegerilor locale din capitală, din vara acestui an. 

Alții au recunoscut anumite progrese înregistrate de Republica Moldova, mai ales cele ce țin se domeniul fiscal, creșterea economică și reforma în sistemul bancar. 

„Moldova a făcut unele progrese în domeniul fiscal, al creșterilor economice și în ceea ce ține de siguranța sectoului bancar. Reiterez așteptările noastre. Raportul se referă la toate îngrijorările, inclusiv cele legate de statul de drept, lupta împotriva corupției mari și libertatea mass-media. Rezultatul alegerilor locale a reflectat voința cetățenilor. În toate contextele de lucru, atragem atenție la continuarea reformelor. Așteptăm acțiuni urgente în ceea ce ține de frauda bancară și lupta cu corupția și vom urmări cu atenție modul în care se vor desfășura alegerile din 24 februarie. Așteptăm să fie alegeri libere și corect inclusiv în ceea ce ține de intimidarea candidaților și înregistrarea lor în cursa electorală. Noi nu dorim să sprijinim un partid politic sau altul, UE va oferi asistență cetățenilor moldoveni. Lipsa angajamentelor va reduce această susținere. Uneori am impresia ca unii oameni de acolo doar pretind ca sunt proeuropeni, dar cind vine vorba de fapte, nu prea vedeam argumente”, a declarat Comisarul european pentru negocieri de extindere și politică de vecinătate, Johannes Hahn.

Eurodeputații Norica Nicolai, Andi Cristea, Victor Boștinaru și alții au spus că Moldova înregistrează progrese și UE trebuie să asigure continuitate proiectelor europene în Moldova. În caz contrar, rușii care au deja un teritoriu ocupat ilegal în țara noastră, vor controla tot statul, asta însemnând că eforturile și investițiile de până acum au fost în zadar.

Au fost însă și deputați care au insistat pe întreruperea finanțărilor pentru proiectele europene, din cauza încălcării normelor de drept și a principiilor democratice de către actuala guvernare. 

Pe lângă raport, mâine urmează să fie votată și o rezoluție, care a trecut prin Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European.