Parlamentul Republicii Moldova dezminte o informație distribuită, astăzi, de agențiile ruse TASS și RIA Novosti și preluată de unele media din Republica Moldova și regiunea transnistreană. Informația se referă la o știre despre statutul pensionarilor. De fapt, știrea la care face referire Legislativul moldovenesc a fost scrisă chiar la Chișinău. Sputnik Moldova, agenție rusă tolerată de autorități, a publicat respectiva știre ieri, la ora 20:46, iar agențiile ruse doar au preluat astăzi informațiile.

Agențiile TASS.ru și RIA.ru din Federația Rusă au scris azi dimineață că „În Republica Moldova, pensionarii vor trebui să demonstreze că sunt vii”. De fapt știrea la care face referire Legislativul moldovenesc a fost scrisă la Chișinău și face referire la un proiect de lege semnat de deputatul democrat Valentina Buliga. 

Sputnik scrie „demonstrează că nu ai murit și vei primi pensia din Republica Moldova. Unii cetățeni ar putea să rămână fără această plată socială dacă nu arată un certificat că este viu”. Azi dimineață, aceeași știre a apărut pe agențiile ruse TASS și RIA dar și cea din regiunea transnistreană - Novosti PMR

Acum câteva minute în urmă Parlamentul Republicii Moldova a venit cu o reacție în care spune că Legislativul „dezminte informația distribuită, astăzi, către abonați de agențiile ruse TASS și RIA Novosti, (n.red. dar nu menționează Sputnik Moldova) legată de un pretins comunicat referitor la statutul pensionarilor”.

„Regretăm distribuirea fake news și atenționăm că un proiect de lege legat de pensionarii care locuiesc în afara țării este înregistrat în Parlament și stipulează facilități suplimentare pentru această categorie de persoane. În particular, inițiativa legislativă semnată de Președinta Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Valentina Buliga, prevede că persoanele care și-au stabilit domiciliul într-un stat cu care Republica Moldova nu are încheiat un acord privind asigurările sociale, depun cererea de pensionare și actele necesare la organul teritorial de asigurare socială de la ultimul domiciliu din Republica Moldova, care se înregistrează în mod obligatoriu. Autoarea argumentează propunerea prin dreptul constituțional la pensie al cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de viza de reședință”, se mai spune în comunicatul Legislativului de la Chișinău. 

Reprezentanții Parlamentului mai spun că avizul Guvernului pentru acest proiect nu este aprobat până la această oră, iar pentru intrarea în vigoare a unei legi aceasta trebuie adoptată de Parlamentul Republicii Moldova. 

„Exprimăm deschiderea în continuare pentru cooperare cu toate instituțiile media și încurajăm presa să verifice informațiile legate de activitatea instituției pentru evitarea dezinformării publicului”, se precizează în comunicat.

De pe site-ul Sputnik aflăm că agenția de știri și-a început lucrul pe piața globală la 10 noiembrie 2014. La fel pe site-ul instituției media cu filiala la Chișinău sunt disponibile știrile în trei limbi: Rusă, Română și Moldovenească.