Motivul pentru care Maia Sandu şi Andrei Năstase n-au mai ajuns astăzi în Parlament este "neserios", a declarat preşedintele Comisiei de anchetă "Open Dialog", Igor Vremea.

„Din păcate, Maia Sandu și Andrei Năstase nu au ajuns astăzi la comisie. Motivul invocat de cei doi este unul neserios. Nu e un capriciu de-al meu ca ședințele să fie închise. Sunt informații furnizate de anumite instituții de resort, inclusiv din mai multe state. Sunt documente venite pe filiera secretă. Noi ne-am dorit să aflăm viziunea Maiei Sandu și Andrei Năstase privind datele furnizate de aceste instituții”, a declarat astăzi Vremea, după ședința comisiei de anchetă.

Potrivit sursei citate, la ședința de astăzi s-au prezentat reprezentanții „Promo-LEX”. „Am avut o discuție cu ei. Acum, comisia va lucra în baza informațiilor acumulate și va fi întocmit un proiect de raport. Vom veni și cu anumite precizări și informații”, a promis parlamentarul.

Deputatul a adăugat că va face demersurile necesare, ca mai multe informații din raportul final să fie făcute publice, chiar dacă e vorba de informații obținute de la structuri din afara R. Moldova.

-- Vom aminti că Maia Sandu și Andrei Năstase au mers astăzi la Parlament, însă au refuzat să se prezinte în fața comisiei de anchetă. Cei doi politicieni au cerut ca ședința să fie publică.

Comisia a fost creată la solicitatea deputaţilor democraţi. Şefa ONG-ului, Ludmila Kozlovska, a fost expulzată în această vară din UE pentru legături cu serviciile speciale ruseşti. Recent, la Varşovia, delegați din mai multe țări OSCE au acuzat fundația că face lobby pentru infractori periculoși, beneficiază de finanțări dubioase și livrează echipament militar în Donbass.

Jurnaliştii de investigație au scris anterior că Fundația "Open Dialog" - finanțată de controversatul oligarh Muhtar Abliazov - a făcut lobby în Europa și pentru partidele conduse de Maia Sandu şi Andrei Năstase. În această listă figurează și "raiderul nr. 1 în CSI", Veaceslav Platon.