Ministerul de Externe anunță că la invitația părții ruse, astăzi, la Moscova, au avut loc consultările politice inter-ministeriale. Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tatiana Molcean, iar cea rusă de secretarul de stat, viceministrul Afacerilor Externe, Grigorii Karasin.

Într-un comunicat de presă al Externelor de la Chișinău se spune că în cadrul negocierilor, au fost examinate unele probleme ale relațiilor bilaterale, în special privind subiectele importante de pe agenda relațiilor interstatale. De asemenea, au fost examinate problemele cu care s-au confruntat funcționarii de rang înalt și alte persoane oficiale, în timpul deplasărilor de serviciu în Federația Rusă. Părțile vor continua conlucrarea în vederea depășirii acestor complicații.
 
Părțile au reiterat necesitatea continuării dialogului politic la diferite nivele în scopul eliminării dificultăților și problemelor existente în relațiile bilaterale în vederea colaborării reciproc avantajoase. Șefii delegațiilor au trecut în revistă subiectele cooperării comercial-economice, care reprezintă interes pentru ambele părți, inclusiv organizarea și desfășurarea întrevederii co-președinților Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare comercial-economică.
 
În cadrul discuției au fost examinate proiectele acordurilor interguvernamentale de cooperare în domeniul migrației forței de muncă și cel al readmisiei, precum și Programul cooperării în domeniul umanitar.

--------------------------------------- Amintim că pe 9 martie 2017, Chișinăul a transmis o notă către conducerea politică a Federației Ruse, prin care sunt semnalate o serie de abuzuri comise împotriva oficialilor din Parlament, Guvern, serviciile speciale și partidele Coaliției de Guvernare din Republica Moldova.

În notă este descris modul în care oficialii moldoveni sunt opriți abuziv la intrarea în Federația Rusă, interogați, percheziționați, tratați umilitor de către reprezentanți ai serviciilor speciale rusești.

Ambasadorul rus, Farid Muhametșin a fost anunțat că, până la soluționarea acestei probleme, oficialilor moldoveni li se va cere să se abțină de la deplasări în Federația Rusă.

Toate aceste abuzuri - hărțuirea oficialilor moldoveni la intrarea în Federația Rusă și punerea lor sub monitorizare internațională - au luat amploare odată cu avansarea de către anchetatorii moldoveni în investigațiile privind spălarea a 22 de miliarde de dolari prin Moldinconbank, bani proveniți din Federația Rusă.

Atât în nota transmisă la Moscova, cât și în discuția cu Ambasadorul Farit Muhametşin, Președintele Parlamentului și Primul Ministru au menționat atunci că din datele analizate reiese că natura problemei semnalate nu ar fi una politică, aceste abuzuri au fost inițiate la indicația unuia dintre serviciile speciale rusești, ai căror reprezentanți conduc interogarea oficialilor moldoveni când ajung în Federația Rusă.