Președintele Parlamentului consideră că riscurile de „nerecunoaștere a alegerilor” parlamentare din Republica Moldova de către comunitatea internațională nu sunt nimic altceva decât „speculații și sunt doar cu tentă politică pentru a ataca un oponent politic sau a favoriza pe altul”.

Declarația a fost făcută de Andrian Candu în timp ce a răspuns la întrebarea reporterului Deschide.MD, dacă vede un risc de nerecunoaștere a alegerilor de comunitatea internațională, având în vedere că ieri PPE a adoptat o rezoluție în care se regăsește un punct care spune acest lucru. 

„Nici nu a început procesul electoral, nici măcar nu a început procesul pre-electoral, deja foarte mulți se dau cu opinia. Răbdare, răbdare și iar răbdare. Sunt câteva organizații internaționale și aici mă refer la OSCE și ODIHR care sunt cele mai importante pentru a da calificativ dacă unele alegeri au fost desfășurate bine și legal. Abia după ce astfel de organizații se dau cu părerea și constată cum s-au desfășurat alegerile în R. Moldova, atunci ne putem pronunța. Pe moment astfel de declarații sunt doar speculații și sunt doar cu tentă politică pentru a ataca un oponent politic sau a favoriza pe altul, nimic altceva, a răspuns Candu.

----------------------------------------- Amintim că Partidul Popular European a adoptat, ieri, la Helsinki, o rezoluție dură referitoare la situația politică din Republica Moldova, la propunerea PNL, în care membrii PPE se declară „profund îngrijorați de concentrarea crescândă a puterii politice și economice în mâinile unui grup restrâns de persoane”. Este o luare de poziție care, deși nu conține nume, e lesne de înțeles că se referă la principalul partid de guvernare și conducerea acestuia - Partidului Democrat din Moldova. În documentul adresat autorităților de la Chișinău se spune: „să țină cont de recomandările OSCE și Comisiei de la Veneția în ce privește reforma electorală; există riscul ca, organizate pe baza actualelor reguli, alegerile să nu fie recunoscute de comunitatea internațională”.