„Eu sunt gata să o iau de mânuță pe Maia Sandu, pe altcineva, chiar și pe Andrei Năstase și să ies cu ei în piață și să protestez”. declarația îi aparține președintelui Parlamentului Andrian Candu în timp ce comenta riscurile ca Maia Sandu să fie exclusă din cursa electorală.

În timpul ședinței Parlamentului, Andrian Candu a fost întrebat de presă cum comentează declarațiile liderului PAS Maia Sandu precum că prin audierile de la comisia de anchetă „Open Dialog” se urmărește excluderea acesteia din cursa electorală.  Speackerul a răspuns că nu acesta este scopul acestei comisii, iar dacă totuși un astfel de scenariu va avea loc, atunci e gata să iasă cu Maia Sandu și să protesteze în piață împotriva acestei decizii.

„Dacă se va întâmpla că se va lua o astfel de decizie, deși eu nu cred, ca Maia Sandu să fie exlusă din cursa electorală din cauza acestei comisii, eu fac o promisiune publică: Am să o iau de mânuță pe Maia Sandu și am să ies cu ea în piață să protestăm împotriva unei astfel de decizii. Pe ea într-o mânuță, pe Andrei Năstase dacă va fi cazul și am să ies cu ei să protestez pentru că consider că o astfel de decizie ar fi un abuz. Această comisie are alt scop. Nu urmărește să pedepsească pe nimeni dar s-ă afle adevărul”, a declarat Candu. 

Președintele Parlamentului a explicat în detaliu care este misiunea comisiei parlamentare de anchetă.

„Am văzut și comentariul la comentariul meu de ieri seara, că chipurile noi am urmări excluderea din cursa electorală, de exemplu. Vreau să asigur și pe dumneaiei, și publicul și pe toți, cei care cumva încearcă să manipuleze. Această comisie de anchetă a fost formată pentru a investiga unele informații ce țin de influențarea proceselor politice în R. Moldova de structuri străine, țări, servicii secrete prin intermediul acestui ONG, deoarece sunt informații că s-a întâmplat acest lucru ca și în alte state din regiune. Acesta este singurul motiv și scop al acestei comisii”, a adăugat Candu. 

Amintim că Președintele Parlamentului, Andrian Candu a sugerat că Maia Sandu ar avea scopul să blocheze audierile în comisia de anchetă „Open Dialog” din cauza că s-ar teme de probele cu caracter confidențial furnizate de către organele de anchetă.

------------------------------------ Președintele legislativului a afirmat că audierile nu pot fi publice deoarece informațiile furnizate de instituțiile din țară și din străinătate au caracter confidențial și un regim legal de utilizare. În cazul în care ședința va fi deschisă, deputații și membrii comisiei ar încălca legea și ar urma să poarte răspundere pentru asta. 

Maia Sandu a fost invitată la audierile organizate de Comisia de anchetă pentru elucidarea acuzațiilor de imixtiune din partea Fundaţiei „Otwarty Dialog" (Dialog Deschis) şi fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska”. Liderul PAS a solicitat, însă, să fie chemată într-o ședinţă publică, nu la una care are loc cu ușile închise. Din acest motiv audierile planificate pentru săptămâna curentă, au fost amânate. 
 
Primele audieri au avut loc vineri, 2 noiembrie. Atunci au fost invitată conducerea SIS, a Ministerului de Interne, a Centrului pentru Combaterea Spălării Banilor și conducerea Procuraturii Generale. Ședința s-a desfășurat cu ușile închise