Președintele Parlamentului, Andrian Candu sugerează că Maia Sandu ar avea scopul să blocheze audierile în comisia de anchetă „Open Dialog” din cauza că s-ar teme de probele cu caracter confidențial furnizate de către organele de anchetă.

Președintele legislativului afirmă că audierile nu pot fi publice deoarece informațiile furnizate de instituțiile din țară și din străinătate au caracter confidențial și un regim legal de utilizare. În cazul în care ședința va fi deschisă, deputații și membrii comisiei ar încălca legea și ar urma să poarte răspundere pentru asta. „Condiționând participarea Dvs. cu ședința deschisă, reușiți astfel să blocați audierea”, spune Andrian Candu.

„Faceți asta pentru a evita să vă fie puse întrebări bazate pe probele acumulate? Pentru că știți că informațiile furnizate de instituțiile de drept din țară și străinătate au un caracter confidențial și un regim legal de utilizare.

Probabil că juriștii dvs și-au făcut bine treaba și v-au spus că legal, comisia nu vă poate prezenta informațiile public și condiționând participarea Dvs cu ședința deschisă, reușiți astfel să blocați audierea. Vă confirm, așa este, dacă acesta vă este scopul.

Vă comunic însă că potrivit uzanțelor și procedurilor legale, Comisia de anchetă este obligată să vă prezinte informațiile confidențiale, care au fost furnizate de autoritățile din țară și cele din străinătate. Acest lucru însă poate fi făcut doar în formatul unei ședințe închise, deoarece o parte din informații sunt cu caracter judiciar (și prevederile legale sunt foarte stricte în acest context), care pot viza inclusiv cetățeni sau organizații din alte state, iar pe de altă parte, ar fi necesare autorizații speciale din partea unor autorități.

În cazul în care ședința se va face deschisă, colegii parlamentari, membri ai Comisiei de anchetă, ar încălca legea și ar urma să poarte răspundere pentru asta. Poate asta și vreți?

Puneți comisia într-o situație delicată: fie vă audiază în ședință deschisă și nu vă prezintă probele acumulate pentru a răspunde la întrebări, fie nu vă poate audia pentru că ați găsit un fals pretext să nu vă prezentați.

Comisia de anchetă este obligată, însă, să vă prezinte informațiile acumulate și să vă adreseze întrebări pe marginea acestora, astfel încât informațiile să fie cât mai complete, iar dumneavoastră să aveți posibilitatea să vă spuneți opinia. Discuția va fi înregistrată conform legii și va fi redată în raportul final, urmând ca publicul sa fie informat complet și corect”.

Președintelui Parlamentului declară că ar fi corect ca Maia Sandu să se prezente la audieri, să răspundă la întrebări și apoi are toată libertatea să facă declarații pentru presă. Andrian Candu dă asigurări că va depune tot efortul ca, după finalizarea anchetei, raportul să fie desecretizat și făcut public, astfel încât cetățenii să cunoască toate informațiile importante acumulate în cadrul acestei comisii.

 „Dacă nu aveți nimic de ascuns, dacă nu invocați aceste pretext din motive care țin de dorința dumneavoastră de a evita să vă prezentați la audieri, ar fi corect să vă prezentați la aceste audieri, să răspundeți la întrebări și apoi aveți toată libertatea să faceți declarații la presă, inclusiv să criticați activitatea acestei comisii, dacă ceva nu vi s-a părut în regulă. Poate totuși nu vă mai ascundeți după false victimizări.

Și în final aș vrea să vă asigur că eu personal voi depune tot efortul necesar, după finalizarea anchetei, ca raportul să fie desecretizat și făcut public, astfel încât cetățenii să cunoască toate informațiile importante acumulate în cadrul acestei comisii”, scrie Candu pe facebook. 

- Vom aminti că Maia Sandu a fost invitată la audierile organizate de Comisia de anchetă pentru elucidarea acuzațiilor de imixtiune din partea Fundaţiei „Otwarty Dialog" (Dialog Deschis) şi fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska”. Liderul PAS a solicitat, însă, să fie chemată într-o ședinţă publică, nu la una care are loc cu ușile închise. Din acest motiv audierile planificate pentru săptămâna curentă, au fost amânate. 
Primele audieri au avut loc vineri, 2 noiembrie. Atunci au fost invitată conducerea SIS, a Ministerului de Interne, a Centrului pentru Combaterea Spălării Banilor și conducerea Procuraturii Generale. Ședința s-a desfășurat cu ușile închise