Președintele Igor Dodon are o poziție negativă față de reținerea și condamnarea liderului Partidului Comunist din Transnistria, deputat al așa-numitului soviet suprem, Oleg Horjan. Șeful statului își motivează poziția prin faptul că Oleg Horjan deține și cetățenia Republicii Moldova.

Dodon a fost întrebat de presă în cadrul unei conferințe în care și-a prezentat rezultatele vizitei sale la Moscova, cum comentează condamnarea lui Horjan. 

„Desigur că îl cunosc foarte bine pe Oleg Olegovici și nu o singură dată ne-am întâlnit chiar și în această sală, la fel ca și cu reprezentanții societății civile pe care eu i-am invitat la diferite discuții. Poziția mea față de ceea ce s-a întâmplat este un negativă pentru că Horjan are cetățenia Republicii Moldova. Faptul că el are cetățenia autorităților de la Tiraspol și încă altceva pe noi nu ne interesează. În acest caz, noi nu recunoaștem altă cetățenie, așa cum nu recunoaștem independența, cum ei o numesc, dar el are cetățenia Republicii Moldova. Și în orice caz, în care un cetățean al Republicii Moldova este reținut în așa mod, trebuie să fie reacția instituțiilor de profil din Republica Moldova, procuratura și altele. Din acest punct de vedere desigur că acest lucru pe noi ne îngrijorează”, a declarat Dodon. 

Președintele mai spune că de cazul amicului său „se ocupă și în afara țării”. 

„Consilierii mei s-au întâlnit cu rudele care au depus o plângere la Procuratura Generală. Știu că de acest subiect se ocupă nu doar în interiorul țării dar și în afară și sunt convins că la acest subiect încă vor fi clarificări”, a adăugat preșdintele Igor Dodon. 

------------------------------------------ Amintim că Oleg Horjan, care a fost lipsit de imunitate parlamentară de către așa zișii deputați de la Tiraspol, a fost condamnat la patru ani de pușcărie. Horjan a fost reținut, după ce la începutul lunii iunie, anul curent a desfăşurat un miting neautorizat în centrul Tiraspolului. După miting, mililţia a reţinut câţiva activişti. Ulterior, deputatul a mers la secția de miliţie, l-a împins pe unul dintre angajați, iar altuia i-a rupt epoleţii, cerând eliberarea persoanelor reţinute.

Menționăm că Horjan are o relația mai specială cu Igor Dodon. Cel dintâi l-a primit de câteva ori pe deputatul separatist la președinței, iar unele voci spun că Horjan ar putea participa la alegerile parlamentare din toamnă din partea PSRM, pe una din circumscripțiile uninominale din Transnistria.