Modalitatea de participare a Partidului Liberal Democrat la următoarele alegeri parlamentare va fi decisă la ședința Consiliului Politic Național al formațiunii, care va avea loc pe 11 noiembrie. Declarația a fost făcută de președintele PLDM, Tudor Deliu, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul de televiziune N4, transmite IPN..

Potrivit lui, faptul că PLDM face parte din Mișcarea de rezistență „Acum”, dar nu a fost invitat să facă parte cu drepturi depline și din blocul electoral „poate fi numită și țeapă”, dar discuțiile continuă, spune liberal democratul. „Anunțarea angajamentelor aceasta nu înseamnă crearea blocului electoral. Oficial, nu este creat acest bloc. Blocul se creează în conformitate cu prevederile Codului electoral și se înregistrează de Comisia Electorală Centrală”, a menționat liderul PLDM.

„PAS și PPDA ne propun să delegăm câteva persoane pe lista comună a lor. Noi nu ne temem de filtre pentru că PLDM s-a filtrat. Azi din Partidul Liberal Democrat fac parte persoanele care au rezistat tuturor presiunilor care au fost făcute asupra lor. Cei care s-au simțit cu pufușor pe botișor s-au dus și au rămas oameni integri. Însă, sincer, participarea doar cu câteva persoane pe listă, dar nefiind persoană juridică componentă a blocului aceasta presupune din start că PLDM nu este concurent electoral, iar nefiind concurent electoral, nu te bucuri de foarte multe prerogative legale chiar ajungând în Parlament”, a declarat Tudor Deliu.

Liberal democratul mai spune că imaginea PLDM în frunte cu Vlad Filat nu este o problemă.

„Nu cred că asta este o problemă pentru ei (că democrații se vor folosi de imaginea pe care o are PLDM, în frunte cu Vlad Filat, și vor bate mai tare în PAS și PPDA), cu atât mai mult că o mare majoritate a membrilor PAS sunt foști exponenți ai PLDM. Chiar în conducerea PAS sunt foarte mulți membri care au fost în guvernele de pe atunci, chiar poate mai mulți decât sunt azi în PLDM. Ori cu PLDM, ori fără PLDM, PD va prelungi această retorică în campania electorală. Totuși, nu cred că asta poate să le mai aducă pus valoare, deoarece acest subiect se discută de trei ani”, a declarat Tudor Deliu, la o emisiune de la N4.

Deliu a fost întrebat care au fost punctele slabe ale lui Vlad Filat și de ce a ajuns în situația în care este astăzi.

„Nu știu dacă voi putea identifica punctul slab al dlui Filat, deoarece îl cunosc ca pe un om puternic, un om care a trăit cu grijile R. Moldova. Dar se vede că în unele momente a șchiopătat, mai ales la nivel de rivalitate cu dl Plahotniuc. Nu vreau să intru în detalii, pentru că poate nu le cunosc pe toate. Unul dintre punctele slabe ale dlui Filat a fost acela că a acceptat pe lângă el foarte multe persoane fără ca să vadă cine sunt acestea. Ne-am convins că cei mai apropiați de pe lângă dumnealui au fost primii care l-au trădat. Și la nivel de deputați, și la nivel de miniștri, și la nivel de simpli prim-miniștri. Îmi pare rău că multe persoane au venit în partid doar pentru a obține ceva pentru ei și nicidecum pentru a face ceva pentru țară. Marea bunătate a dlui Filat l-a trădat, pentru că apropiau de el persoane fără să fie verificate la nivel de integritate și moralitate”, a explicat actualul lider al PLDM.

Tudor Deliu a mai adăugat că Vlad Filat ar vrea să spună multe, dar nu poate să o facă: „Din discuțiile pe care le-am avut cu dlui, am înțeles că, dacă nu se poate exprima vocal, atunci se va exprima în scris în timpul apropiat. Ultima întrevedere cu dl Filat a fost în primăvara acestui an. Am discutat peste o oră. În luna septembrie, am depus un demers la Penitenciarul Nr. 13 pentru o vizită la dlui, dar ni s-a refuzat. Joi dimineață am depus iarăși un demers la șeful Penitenciarului 13, dar ni s-a refuzat. Argumentul este „foarte puternic”. Au spus că nu au săli libere unde am putea discuta cu domnul Filat”.

Sursa citată a mai adăugat că PLDM nu are nicio treabă cu furtul miliardului, la fel și Vlad Filat. „PLDM nu a furat niciun bănuț din acel miliard. Dl Filat nu este judecat pentru furtul miliardului, ci pentru corupere pasivă și trafic de influență, care nu face parte din furtul miliardului. Banii sunt în țară, ei trebuie găsiți”.

Liderul PLDM a fost întrebat care ar fi și punctul slab al lui Vlad Plahotniuc. „Personal nu-l cunosc pe dl Plahotniuc. Când era și dlui în Parlament, noi ne intersectam, ne salutam, însă nu am avut întrevederi tete-a-tete, nu am încercat să discut. Nu știu dacă este punctul slab sau puternic al dlui, dar are boala pentru putere. Această boală pentru putere este un punct nevralgic al dlui Plahotniuc. Dumnealui crede că poți să controlezi totul în această țară. Există doar o simplă întrebare: de ce infractorul nr. 1 – dl Șor, care declară că este cel mai mult implicat în furtul miliardului, azi este la libertate? Aceste lucruri nu sunt veșnice, mereu au reacție inversă. Eu îi doresc să fie sănătos, niciodată nu i-am dorit sfârșitul. Vom vedea ce vor arăta viitoarele alegeri”.