Ministrul de Externe, Tudor Ulinovschi, spune că R.Moldova nu a înregistrat niciun progres în urma celor șapte vizite oficiale pe care le-a avut Igor Dodon la Moscova. Șeful diplomației s-a referit beneficiile concrete pentru cetățenii R.Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute în această seară la emisiunea „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

„Relația cu Rusia este multidimensională. Pentru MAEIE este important să fie dialogul și el există. Ambasada noastră participă la ședințele în format extins care au loc la Kremlin. Desigur pentru noi contează și anumite rezultate concrete. Deocamdată nu avem înregistrate progrese. Nu aș dori să dau calificative (n.r. viiztelor lui Dodon la Moscova). Pentru noi este importată relația internațională”, a declarat diplomatul. 

Ministrul a mai declarat că „R.Moldova își dorește restabilirea relațiilor cu Rusia, doar că acest lucru nu trebuie să fie în detrimentul interesului nostru național. În același timp avem interesul să reiterem problemele cu care ne-am confrutat și să cerem să fim tratați cu respect ca țară dar și ca un stat pe teritoriul căruia se afla trupe militare străine”.

Cât ține de subiectul federalizării R.Moldova, șeful diplomației a declarat că acesta scenariu este înghețat și nu se mai discută la întrevederile oficiale.

Noi vrem reluarea dialogului cu Rusia, dar insistăm ca acesta să nu fie condiționat de modificarea teritorială a R.Moldova. Nici la întrevederea cu omologul meu Serghei Lavrov sau vicepremierul Grigore Karasin nu s-a discutat despre federalizare. Nici închis, nici deschis”, a declarat Ulianovschi. 

Ministrul a declarat, că din punctul său de vedere, R.Moldova a atins acel punct maxim care nu mai poate să schimbe vectorul extern și modelul de dezvoltare.