Președintele Igor Dodon consideră că conflictul transnistrean poate fi rezolvat doar dacă va fi acceptat planul Republicii Moldova și dacă va exista un consens între cele trei puteri instituționale de la Chișinău - Executiv, Legislativ și Președinție - referitor la subiectul dat. Pe de altă parte, într-un interviu pentru Tass, Dodon spne că în afara unei granițe comune R. Moldova - transnistria, nu trebuie schimbat nimic - steaguri, parlament, președinte.

În cadrul unei conferințe de presă, în care a vorbit despre rezultatele vizitei sale la Moscova, președintele Igor Dodon a fost întrebat de presa din România cum vede rezolvarea conflictului transnistrean. Acesta a detaliat că, în viziunea sa, sunt două aspecte și anume politica pașilor mici (îndeplinirea punctelor din Protocolul semnat la Berlin) și viziunea politică de la Chișinău asupra soluționării conflictului. 

„După rezolvarea acestor opt puncte pe care ni le-am asumat ambele părți la Berlin, avem idei despre cum poate fi mai departe cum purtăm negocierile și aici vorbim de sectorul economic, sistemul bancar, scoaterea posturilor de pe Nistru. Acestea sunt întrebări mai grele și mai profunde și trebuie să ne așezăm la masa de negocieri și să le rezolvăm”, a declarat Dodon.

Președintele spune că în paralel e necesar de discutat cu separatiștii de la Tiraspol despre ce statut va avea transnistria și cum vor conviețui cele două părți. 

„Al doilea bloc, cel mai important, este cel politic: ce statut va avea transnistria, cum vom trăi împreună. Reglarea politică presupune câteva etape pe care trebuie să le parcurgem. Prima este o poziție comună la Chișinău,iar la momentul de față acest lucru nu este. Este poziția noastră, a președintelui, avem viziunea noastră și principiile noastre de rezolvare a conflictului transnitrean, dar conducerea și parlamentul are o altă viziune. Și aici trebuie să ne decidem. Dacă vom avea o poziție comună atunci ne așezăm la aceași masă cu partenerii de la Tiraspol și să începem negocierile referitor la această viziune. Stimați parteneri, iată așa vedem noi rezolvarea acestui conflict. O etapă foarte grea pentru că ei insistă pe indepedența lor, dar trebuie fiecare punct să-l parcurgem. În paralel, trebuie ca tot ce ne înțelegem noi să fie aprobat la nivel internațional”, a mai spus șeful statului. 

Dodon mai spune că în procesul de reglementare poate fi aplicat doar planul Republicii Moldova și este exclus oricare alt plan.

„Noi suntem în aceeași barcă. De multe ori, am vorbit că nu poate partea stângă să meargă într-o direcție și partea dreaptă în alta. Nu poate fi aplicat un alt plan de rezolvare a conflictului decât cel al părții moldovenești. Nu poate fi planul rus, pentru că occidentul nu-l va primi. Nu poate fi planul occidental, pentru că Rusia nu-l va accepta. Poate fi acceptat la nivel internațional doar planul Republicii Moldova și asta va fi un succes pentru toate părțile implicate”, a declarat Dodon, care a ținut să precizeze că, în același timp, „neutralitatea R. Moldova trebuie să fie recunoscută la nivel internațional”. 

În același timp, Dodon, în cadrul unui interviu acordat pentru Tass.ru, își concretizează viziunea asupra conceptului de reintegrare, considerând că „Republica Moldova și transnistria trebuie să aibă o singură frontieră ( nr - adică Chișinăul să controleze hotarul extern ), iar restul - steaguri, parlament și președinte - ar trebui să rămână în forma actuală.”