Cazul participării unor liceeni la o conferință de presă organizată de mai multe ONG-uri în cazul profesorilor turci expulzați din Republica Moldova a fost discutat astăzi în plenul Parlamentului. Acest lucru a fost posibil după ce mai mulți deputații democrați au solicitat audierea avocatului Poporului pentru drepturile copiilor.

„Copii de liceul „Lucian Blaga” au fost implicați într-o acțiune politică mizerabilă, când au stat mai mult de jumătate de oră cu saci în cap și ștreanguri la gât. Păcat că în această mizerie este implicată conducerea liceului care merge într-un pas cu un partid extraparlamentar. Directoarea este donator al acestui partid”, a declarat deputatul PD Sergiu Sârbu.

Deputatul Ștefan Creangă a declarat că regretă faptul că „nu s-a susținut propunerea privind audierile în cazul morții a trei copii intoxicați, dar venim aici cu audieri. Haideți să fim mai pragmatici cu privire la drepturile copiilor”.

Liberalul Lilian Carp a menționat că e păcat faptul că se încearcă politizarea acestui caz.

„Avem situații mult mai grave când copiii sunt folosiți politic. Când ei sunt duși la evenimente politice. Toate aceste drepturi nu și le aduc aminte. Copiii au și dreptul la o alimentație bună”, a spus liberalul Lilian Carp.

Avocatul Poporului pentru drepturile copiilor, Maia Bănărescu, a declarat că mulți copii din acest liceu sunt voluntari la ONG-ul respectiv.
„Faptul că ei au plecat fără să anunțe pe cineva din maturi este un semnal de alarmă și ar trebui să intervenim aici. Fiind întrebată doamna directoare ea nici nu știa că părinții și-au dat acordul pentru a participa la acest eveniment. Această acțiune este macabră pentru că chiar și pentru un matur e greu psihologic să stai jumate de oră cu acei saci pe cap și cu funai la gât care simulează strangularea. Voi monitoriza subiectul și voi cere și opinia procuraturii”, a declarat avocatul copilului. 

Conferința de presă care a provocat nemulțumirea deputaților PD a fost organizată de Amnesty International Moldova, în comun cu Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”, Centrul de Resurse Juridice, dar și Centrul de Drept al Avocaților. Reprezentanții organizațiilor au semnat un apel în care au cerut tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de extrădarea cetățenilor turci.