Fracţiunea PLDM a părăsit astăzi plenul în semn de protest împotriva faptului că Parlamentul nu a acceptat să introducă în agenda de azi proiectul de lege cu privire la modificarea articolului 13 din Constituţie, în sensul stipulării exprese că limba vorbită pe teritoriul Republicii Moldova este română. Subiectul a acumulat doar 21 de voturi.

Subiectul a stârnit discuții aprinse în plenul Legislativului. Socialistul Vlad Bătrâncea a venit cu propunerea ca subiectul referitor la limba vorbită să fie soluționat prin intermediul unui referendum. 

Ulterior, liderul liberalilor a venit cu o replică spunând că: „dacă e vorba de referendum, atunci trebuie să întrebăm toți cetățenii români despre ce limbă vor ei să vorbească”

Reprezentantul PCRM, Inna Șupac, a declarat că prin acest subiect se vrea dispersarea clasei politice și că acest subiect nu este atât de important.

Deputatul PDM, Marian Lupu a declarat că „acest subiect, din punct de vedere juridic, nu poate fi supus votului și nici inclus pe agenda Parlamentului”.

Ștefan Creangă, deputat al grupului parlamentar popular european, a ținut să precizeze că „limba română ne va face mult mai uniți și nu ne va dezbina țara”.

Ulterior, fracțiunea PLDM a decis să părăsească sala de ședințe în semn de protest că subiectul de astăzi nu a fost inclus pe agenda de astăzi: „Este un subiect foarte important și nu înțeleg de ce unii nu vor să recunoască un adevăr istoric. Să rămână în sala pro-moldoveniștii, pro-moscoviții, pro și pro...”.