Președintele rus, Vladimir Putin consideră că exportul de vin din Republica Moldova pe piața rusă se va majora. La întâlnirea cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, Putin a spus că deocamdată cota de vin moldovenesc pe piața rusă este destul de mică. În același timp, Dodon și-a permis să sfideze statisticile oficiale și să afirme că Rusia este „primul investitor în R Moldova” și că, la anumite produse, (struguri și mere) „piața rusă reprezintă 80-90% din exportul total al Republicii Moldova”.

Cota vinului și a produselor vinicole din Moldova pe piața noastră este în creștere. Dacă anul trecut aceasta a ajuns la 14 milioane de litri, atunci, în doar primele șase luni ale acestui an, avem deja 8,5 milioane de litri importate. Vom lucra în continuare”, a spus Putin., potrivit TASS.

Liderul de la Kremlin a mai descoperit că și exporturile de produse agricole și legumicole din R Moldova s-au majorat în ultima perioadă. Astfel, potrivit lui, acestea au crescut anul trecut cu 40%, iar în primele șase luni ale lui 2018, acestea ar fi crescut cu 14%.

Igor Dodon a menționat că există o tendință de creștere a schimburilor comerciale dintre cele două țări, comparativ cu perioada 2012-2013. Dodon i-a mulțumit șefului de la Kremlin pentru oferirea statutului de observator în cadrul uniunii Economie Euroasiatice.

Dodon a sfidat toate statisticile în timpul întâlnirii cu Putin. Președintele R Moldova a afirmat că „Rusia este primul investitor în R Moldova” și că la anumite produse (struguri și mere) „piața rusă reprezintă 80-90% din exportul total al Republicii Moldova”. Ținem să precizăm că de multe ori autoritățile ruse distrug zeci de tone de mere invocând că nu sunt conforme. Pe de altă parte, datele oferite de Biroul Național de Statistică arată că în perioada lunilor ianurie - august 2018, ponderea totală a exporturilor către statele CSI inclusiv Rusia au avut o pondere de 15,83% iar către țările Uniunea Europeană de 69,25% sin totalul exporturilor. 

Potrivit Kommersant, deși s-au întâlnit de nenumărate ori, cei doi președinți încă nu au semnat vreun document prin care să fie ridicate embargourile impuse de Moscova la diferite produse din R Moldova.

Vladimir Putin i-ar fi promis totuși ceva lui Igor Dodon: 11 mașini Kamaz  care vor fi donate serviciilor de salubritate din țara noastră. Acestea urmează să fie donate printr-o ceremonie oficială cu participarea lui Dmitrii Kozak, reprezentantul special al liderului rus pentru Republica Moldova.

Ulterior într-o postare pe pagina sa de Facebook, Igor Dodon a confirmat indirect faptul că Putin i-a promis 11 autospeciale. Dodon mai scrie că la întrevedere s-a înțeles cu Putin de a declara anul 2019 - Anul Republicii Moldova în Federația Rusă iar 2020 - Anul Federației Ruse în Republica Moldova. 

Rusia a interzis exporturile de vin din Republica Moldova de fiecare dată când țara noastră făcea demersuri privind integrarea în UE sau retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării noastre. Embargorui au fost impuse în 2005, apoi în 2011.