Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, nu ar ajunge în funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova după alegerile din cele două circumscripții electorale atribuite UTA Găgăuzia.

Cel puțin, așa arată datele unei cercetări sociologice realizate de Compania „Intellect Group” în Găgăuzia, scrie ziarulnational.md.

Potrivit sondajului făcut public astăzi, cele mai mari șanse să ajungă în Parlament le au Serghei Anastasov – 13,4%, fostul deputat democrat Nicolae Dudoglo – 9,2%, Alexandr Suhodolski – 8,8% sau Fiodor Gagauz – 8,4 la sută. 

Doar 5,8% dintre cei intervievați o vor pe Irina Vlah în Parlamentul R. Moldova. „Asta înseamnă că locuitorii din regiune o preferă pe Irina Vlah în calitate de bașcan”, a menționat Ian Lisnevschi de la compania care a efectuat sondajul.

Cercetarea mai arată că Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) este formațiunea care se bucură de cea mai mare încredere în UTA Găgăuzia. Astfel, 46% dintre cei chestionați spun că au încredere totală în PSRM, iar alți 21,4 de intervievați – încredere parțială. Pe locul secund se clasează „Partidul Nostru” – 4,1% încredere totală și 20% încredere parțială; Partidul „ȘOR” – 3,3% încredere totală și 12,3% încredere parțială; Partidul Comuniștilor din R. Moldova – 2,9% încredere totală și 15,4 încredere parțială; Partidul Democrat – 2,8% încredere totală și 11,9% încredere parțială.

În acest top urmează Partidul Acțiune și Solidaritate – 1,7% încredere totală versus 6,1% încredere parțială și PPDA – 0,9% încredere totală față de 8,5% încredere parțială.

Președintele Igor Dodon se bucură de cea mai mare încredere în autonomie – 84 la sută, fiind urmat de Renato Usatîi – 4,4%. Pe locul trei se clasează Zinaida Grecianîi – 4,2%, Andrei Năstase – 2,4% și Ilan Șor – 1,6%.

Sondajul a fost realizat în perioada 1 – 18 octombrie curent, pe un eșantion de 903 persoane din Comrat și Ceadâr-Lunga. Marja de eroare a sondajului este de 4%.