Preşedintele ales al Republicii Moldova a preferat să meargă aseară la concertul susţinut de o interpretă rusă venită la Chişinău, decât să dea curs invitaţiei la recepţia Ambasadei României în Republica Moldova, oferită cu ocazia Zilei Naţionale a României. Şi conducerea Partidului Liberal a lipsit de la eveniment.

 

Igor Dodon a bătut aseară din palme la concertul Irinei Alegrova. Preşedintele ales a publicat pe Facebook mai multe poze de la eveniment. El a mers acolo însoţit de başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, de Zinaida Greceanîi şi, bineînţeles, de soţia sa.

Concertul interpretei ruse a început la ora 19:00, fapt din care reiese, că un mic efort l-ar fi ajutat pe Dodon să ajungă şi la începutul recepţiei dată de Ambasada României care a început la 17:30. Se pare, însă, că preşedintele ales, care promite relaţii bune cu Occidentul, inclusiv cu România, n-a prea avut dorinţă să bată din palme la declaraţiile cu adevărat prietenoase făcute de preşedintele Timofti sau de speakerul Candu, prezenţi la eveniment. 

Sunat de reporterii Deschide.MD, Igor Dodon ne-a declarat laconic:

- Am fost invitat, dar nu am mers, pentru că am avut alte planuri.

- Alte planuri mai importante decât "buna relaţie cu fraţii noştri români"?

- Eu am răspuns. Am avut alte activităţi.  

Invitaţia Ambasadei Române a fost onorată, în schimb, de premierul Pavel Filip, de prim-vicepreşedintele PD, Vlad Plahotniuc, de aproape întreg cabinetul de miniştri, deputaţi, diplomaţi şi alte nume notorii. Cei invitaţi au remarcat că la recepţia din acest an a venit mult mai multă lume decât la cele date în anii precedenţi.

Pe lângă cea a lui Dodon, au fost şi alte absenţe inexplicabile. De exemplu, a lipsit liderul PL, Mihai Ghimpu. Gândeam iniţial că o explicaţie ar fi plecarea domniei sale la Varşovia, unde are loc congresul ALDE, însă ipoteza ne-a fost răsturnată de o emisiune la Noroc TV unde Ghimpu a fost invitat după ora 21:00, iar pe ecran a fost plasat cartonul "DIRECT". 

(UPDATE 17:50) Ofiţerul de presă al PL, Ionel Puşcaş a revenit la redacţia Deschide.MD, cu o precizare. "Domnu Ghimpu a avut zbor la ora 17:45, iar emisiunea a fost înregistrată. O fi fost o greşeală mecanică a celor de la TV. Mai mult decât atât, domnul preşedinte al Partidului Liberal l-a sunat pe domnul Ambasador Ioniţă şi l-a felicitat cu ocazia Zilei României, explicându-i imposibilitatea de a participa la recepţie".

Nici primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, nu a fost. El se află la Strasbourg. 

Din rândurile conducerii PL a fost la eveniment vicepremierul Brega şi ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc.