Partidul Democrat din Moldova îşi exprimă dezamăgirea faţă de faptul că PL şi PLDM, partide care se pretind a fi pro-europene, au refuzat să voteze pentru introducerea integrării europene în Constituţia Republicii Moldova.

Într-un comunicat de presă al democraților se menționează că PDM constată o dovadă de laşitate politică din partea PL şi PLDM, care au ales să fugă pur şi simplu din Parlament, împreună cu deputaţii comunişti, când a venit momentul votului pentru integrarea europeană.

„Dacă în cazul socialiştilor şi al comuniştilor atitudinea ostilă integrării europene era ceva previzibil, în cazul liberalilor şi liberal-democraţilor avem de a face cu o transformare neaşteptată, ce neagă opţiunile electoratului pro-european care i-a votat. Credem că modul în care deputaţii PL şi PLDM au întors astăzi spatele integrării europene reprezintă o nemeritată victorie pentru PCRM şi PSRM în Parlament, dar şi o lovitură nedreaptă aplicată electoratului pro-european din ţara noastră”, se mai spune în comunicat. 

PD mai spune că va analiza posibilitatea de a organiza un referendum pe această temă în luna februarie 2019, în ziua alegerilor parlamentare sau în alt moment, după ce vor fi discutate toate aspectele constituţionale şi organizatorice.

Și vicepremierul Iurie Leancă, este de părere că „palma pe care PLDM și PL au dat-o astăzi Integrării Europene va fi taxată dur de cetățeni”.

„Din cauza orgoliilor și frustrărilor unor lideri mici, am pierdut o șansă uriașă de a ne asigura de ireversibilitatea parcursului nostru european. Au venit cu atâtea „argumente" pentru a se scuza, încât au uitat că doar drumul nostru european, ce merită a fi consfințit în Constituție, poate să ne ducă spre realizarea acelor idealuri și valori în care credem împreună. PPEM a devenit astăzi mai angajat ca oricând să apere și să promoveze în continuare europenitatea Republicii Moldova. Nici un socialist, comunist, liberal sau liberal-democrat nu mai trebuie să aibă șansa să se opună integrării europene”, mai scrie Leancă pe Facebook. 

-0------------------------------------- Proiectul de lege care vine să modifice Constituția prin introducerea vectorului de dezvoltare externă și anume „integrarea europeană” nu a fost votat în Parlamentul Republicii Moldova, acumulând doar 54 de voturi. Chiar dacă au votat în prima lectură, fracțiunile PL, și PLDM au părăsit sala înainte de votul pentru a doua lectură. Pentru promovarea unei inițiative constituționale sunt necesare minim 67 de voturi.

Azi dimineață președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că este hotărât să susțină inițiativa democratului Vladimir Plahotniuc, privind introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituție, dar cu o singură condiție - modificarea articolului 13 din Constituție și anume schimbare limba moldovenească cu limba română.