Imediat după ce introducerea vectorului european în Constituția R Moldova a picat la votul parlamentarilor, Dodon a venit cu o reacție în care face aprecieri față de susținerea ideii de integrare europeană, care nu ar mai avea mulți adepți în R Moldova.

Într-o postare pe pagina de Facebook, Dodon face referire și la deputații care se declară pro-europeni, dar nu au votat pentru modificarea Constituției.

„Nici parlamentarii declarați pro-europeni nu mai cred în vectorul european și nu îl vor fixat în Constituție. Nici nu era corect ca ideologia unor partide să devină ideologie de stat, deoarece așa ceva este antidemocratic și împotriva principiului de pluralism de idei.”, a scris Dodon.

Preșdintele R Moldova mai afirmă că Partidul Democrat umblă cu duble standarde atunci când propune un referendum consultativ pentru integrarea europeană.

„Cît privește propunerea PDM de a organiza un referendum consultativ, vedem aici cum ei operează cu duble standarde. Anul trecut ei nu au acceptat referendumul consultativ propus de mine, pe subiecte precum: anularea legii miliardului, dizolvarea Parlamentului și alegeri anticipate, reducerea numărului de deputați de la 101 la 71, introducerea Istoriei Moldovei în programul școlar.”, a scris Dodon.

ppAmintim că proiectul de lege care vine să modifice Constituția prin introducerea vectorului de dezvoltare externă și anume „integrarea europeană” nu a fost adoptat în Parlamentul Republicii Moldova, acumulând doar 54 de voturi.

Chiar dacă au votat în prima lectură, fracțiunile PL, și PLDM au părăsit sala înainte de votul pentru a doua lectură. Pentru promovarea unei inițiative constituționale sunt necesare minim 67 de voturi.