Proiectul de lege care vine să modifice Constituția prin introducerea vectorului de dezvoltare externă și anume „integrarea europeană” nu a fost votat în Parlamentul Republicii Moldova, acumulând doar 54 de voturi. Chiar dacă au votat în prima lectură, fracțiunile PL, și PLDM au părăsit sala înainte de votul pentru a doua lectură. Pentru promovarea unei inițiative constituționale sunt necesare minim 67 de voturi.

Declarații înainte de procedura de vot.

Mihai Ghimpu: „Având în vedere că majoritatea parlamentară nu este prezentă în ziua când se vrea modificarea Constituției, fracțiunea PL a hotărât că nu participă la acest vot pentru că seamănă mai mult a show pentru aprobarea acestei legi”. 

Andrian Candu:Constatăm că PL nu este în sală, respectiv au întors spatele Uniunii Europene și alegătorii trebuia să ia în calcul acest lucru”. 

Vadim Pistrinciuc: „A trecut o săptămână de când a fost amânat votul și în tot acest timp nu a avut loc nicio discuție la acest capitol”.

Marian Lupu: „Îmi pare rău că partidele de dreapata așa numitele pro-europene au plecat. De nenumărate ori am menționat pentru colegi că integrarea europeană nu se face de dragul Bruxelles-ului și a statelor membre. Integrarea europeană nu se face la Bruxelles dar aici. Nu este de mirare că nu au votat, pentru că după anumite schimbări în politicul moldovenesc în ultimele săptămâni constat un lucru că patru partide politice de dreapta: două parlamentare și două extra-parlamentare, nu sunt pro-europene. Ele s-au declarat unioniste. Iar unionismul nu este integrarea europeană a R. Moldova ci este distrugerea, și a face absolut totul ca statul R. Moldova să dispară. Iată cu ce realitate ne confruntăm astăzi. Îmi pare rău.”

Deputatul PSRM Vlad Bătrâncea a cerut ca votul să fie nominal, însă președintele Parlamentului a declarat că o dată ce liberalii și liberal-democrații nu sunt în sală nu vede rostul pentru a vota nominal: „Nu văd rostul, pentru acest lucru. Am să le dau citire numelor celor care au plecat din sală. Țara trebuie să-și cunoască eroii. Cu regret, de astăzi și PL este anti-european”.

---------------------------------------- Președintele Parlamentului a declarat că dacă în sală se aflau și cei „13 flăcăi din partea partidelor de dreapta, atunci țara avea o șansă”.

După ce în Legislativ majoritatea deputaților au votat în prima lectură pentru introducerea „integrare europeană” în Constituție, membrii fracțiunii PL au cerut o pauză de 30 de minute pentru consultări, iar mai apoi să revină la procedura de vot pentru cea de-a doua lectură a proiectului înaintat de PDM.

----------------------------- Înainte de ședința Legislativului, preşedintele Parlamentului Andrian Candu, a declarat că Partidul Democrat ar putea organiza un referendum privind introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituţie, dacă liberalii şi liberal-democraţii nu vor vota în acest sens. El a observat că, altfel, "va fi un eşec al politicului şi al ţării, care avea astăzi şansa să-şi creeze un viitor european".