Președintele Republicii Moldova Igor Dodon și cel al Turciei Recep Tayyip Erdoğan au semnat o declarație comună de cooperare strategică între Republica Turcia și Republica Moldova. Cei doi șefi de stat au făcut ulterior declarații de presă.

Președintele Igor Dodon a declarat că astăzi este o zi istorică pentru că R.Moldova și Turcia au decis să aibă un parteneriat strategic.

„Turcia a jucat un rol foarte important atunci când a fost soluționată problema de la sudul țării și a fost creată autonomia Găgăuzia deci ai au contribuit la statalitatea Republicii Moldova”, a declarat Dodon. 

Igor Dodon mai spune că, în opinia sa, Găgăuzia este o garanție suplimentară a statalității Republicii Moldova: „Eu insist în continuare prin introducerea în Constituție a garanțiilor semnate încă din anul 1994 cu privire la statului Găguziei”.

Președintele s-a referit și la ajutorul finanaciar acordat de Turcia pentru reparația clădirii Președinției. 

„A ajutat la contrucția edifiului Președinției distruse după tentativa de lovitură de stat din 2009. Prietenul nostru din nefericire a fost ținta de asemenea a unei tentative de lovitură de stat și mă bucur că a ajutat la reconstrucția acestui edificiu al statului”, a adăugat Dodon.

De celalată parte, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat că Declarația de partenriat strategic nu este o simplă hârtie: „Astfel între țările noastre se va înființa mecanismul pentru dezvoltarea relațiilor strategice”.

Președintele Turciei a punctat că în cadrul discuțiilor tete-a-tete dar și în cadrul delegațiilor s-a vorbit despre respectarea suveranității Republicii Moldova: „și aici mă refer nu numai la autonomia găgăuză dar și la regiunea transnistreană”.

Recep Tayyip Erdoğan a atins ușor și subiectul profesorilor expulzați lăsând de înțeles că în urma tentativei de lovitură de stat din Turcia, reprezentanții unei organizații teroriste (n.red. mișcarea Fethullah Gullen) s-au infiltrat în intituții ale statului, lucru care de fapt s-a încercat și în R. Moldova.

Cât despre reparația președinției, Erdogan spune că nu înțelege de ce există comentarii negative la acest subiect pentru că: „acest ajutor este simbolul prieteniei noastre”. 

Igor Dodon i-a cerut președintelui turc să trimită în Republica Moldova originalul sau o copie a săbiei lui Ștefan cel Mare. Erdogan a declarat că imediat va face lagătura cu ministrul Culturii și Turismului ca să facă o copie a săbiei: „Va trimite o replică identică a sabiei Ștefan cel Mare care este unică în lume și ea nu poate părăsi muzeul în care se află”. 

La final președintele Igor Dodon l-a decoarat pe Recep Erdogan cu Ordinul Republicii.