PCRM critică Acordul semnat între premierul Filip şi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, privind deschiderea biroului NATO la Chişinău. Comuniştii nu înţeleg cine l-a împuternicit pe primul ministru de la Chişinău să semneze acest acord, în condiţiile în care Moldova este ţară parlamentară.

Într-un comunicat de presă, formaţiunea declară că societatea nu trebuie să se lase înşelată de declaraţii precum că oficiul va fi mic şi în activitatea acestuia vor fi implicate doar persoane civile. PCRM declară că, fiind ţară neutră, Republica Moldova nu poate avea un dialog militar cu Alianţa Nord-Atlantică.

Comuniştii subliniază că de mulţi ani în Moldova activează Centrul de Informare NATO, iar Moldova este parte a proiectului „Parteneriat pentru Pace”. În opinia lor, pentru o ţară neutră, aceasta este mai mult decât suficient. PCRM susţine că deschiderea unui oficiu NATO înseamnă aprofundarea relaţiilor, iar acest lucru contravine Constituţiei ţării.

Partidul Comuniştilor se întreabă cine i-a oferit astfel de atribuţii premierului Pavel Filip în contextul în care Guvernul se supune Parlamentului, iar Legislativul nu a examinat o asemenea iniţiativă. Fracţiunea comuniştilor cere audieri parlamentare la acest subiect, cu participarea premierului Pavel Filip şi a ministrului apărării, Anatol Şalaru.

Amintim că preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, dar şi liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, s-au declarat, şi ei, împotriva deschiderii biroului NATO la Chişinău, pe motiv că atentează la neutralitatea ţării şi că va îngreuna şi mai mult rezolvarea conflictului din stânga Nistrului.

Sursa: Adevărul