Republica Moldova deviază de la standardele democratice și statul de drept, în timp ce Georgia se află pe o cale de reformă bună, aceasta este concluzia comitetului deputaților europeni care au evaluat implementarea acordurilor de asociere ale celor două țări cu Uniunea Europeană.

Într-un comunicat de presă se spune că implementarea reformelor pe care Moldova și le-a asumat trebuie să fie o prioritate de primă importanță.

„Deputații europeni sunt îngrijorați de faptul că țara deviază de la standardele democratice și statul de drept prin lipsa unor alegeri corecte și transparente, precum și cu o justiție imparțială, cu eforturi insuficiente de combatere a corupției și de combatere a spălării banilor. În același timp, eurodeputații îi laudă pe cei care au depus eforturi la reforma sectorului bancar după frauda din 2014 în urma căreia a dispărut 1 miliard de dolari”, se spune în comuniatul de presă. 

Deputații europeni mai spun că viitorul relațiilor UE - Moldova și susținerea depinde acum în mare măsură de modul în care se vor desfășura următoarele alegeri parlamentare. 

Reprezentanții Parlamentului European mai spun că îndeamnă autoritățile moldovene să abordeze aceste preocupări, reafirmându-și poziția privind stoparea sprijinului financiar al UE pentru Chișinău până după alegerile parlamentare din 2019, în cazul în care acestea se vor desfășura în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional și vor fi evaluate de organismele internaționale specializate. Între timp, acest sprijin ar trebui relocat pentru a sprijini în cea mai mare parte societatea civilă din Moldova și mass-media independentă.

În același timp a fost discutată și votată o rezoluție despre Georgia, prin care deputații europeni salută progresul reformelor din această țară, ceea ce face Georgia un partener cheie al UE în regiune. Ei remarcă faptul că UE este acum cel mai mare partener comercial al Georgiei și cea mai mare sursă de investiții străine directe.

Deputații europeni cheamă autoritățile georgiene să continue să asigure stabilitatea, reformele democratice și îmbunătățirile economice și sociale ale Georgienilor. Corupția la nivel înalt, independența deplină a sistemului judiciar și depolitizarea conținutului mass-media rămân arii cheie de îngrijorare, subliniază ei, este menționat în comunicat.