Astfel, în cadrul întrevederii cu şeful Departamentului de gestionare a crizelor şi planificare din cadrul Serviciului European de Acţiune Externă, Gabor Iklody, Secretarul General de Stat a apreciat sprijinul UE în procesul de consolidare a capacităţilor naţionale de apărare şi a mulţumit pentru instruirea oferită militarilor Armatei Naţionale şi angajaţilor civili din Ministerul Apărării.

Oficialii au discutat şi despre participarea ţării noastre la operaţiunile UE de pacificare şi gestionare a crizelor şi dezvoltarea capacităţilor de a răspunde la ameninţările legate de războaie hibride. În acest sens, Radu Burduja a făcut referire la detaşarea recentă a doi ofiţeri moldoveni în Misiunea Uniunii Europene de instruire militară şi consiliere pentru forţele de apărare şi securitate din Mali, precum şi misiunea Uniunii Europene din Republica Centrafricană.

Tot la Vilnius, Secretarul General de Stat a abordat cooperarea bilaterală pe dimensiunea militară cu viceministrul Apărării Naţionale al Lituaniei, Vytautas Umbrasas.

Radu Burduja a evidenţiat excelenta colaborare dintre instituţiile de apărare ale celor două ţări, în domenii precum: învăţământul militar, expertiză în reformarea sectorului de apărare,  precum şi  participarea în comun la exerciţii multinaţionale.

Dialogul s-a axat, de asemenea, pe iniţierea şi derularea unor proiecte care au ca obiectiv modernizarea şi reformarea domeniului de apărare din ţara noastră, cu accent pe elaborarea şi aprobarea documentelor strategice şi profesionalizarea Armatei Naţionale.

De notat că Secretarul General de Stat Radu Burduja se află, în perioada 8-10 octombrie curent, la Vilnius, unde participă la Conferinţa de nivel înalt în domeniul Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC) al Uniunii Europene (UE) cu genericul „Parteneriatul Estic şi Securitatea Europeană: cooperarea sporită pentru a înfrunta provocările comune”.