Relațiile dintre Chișinău și Tiraspol au cunoscut în ultima perioadă un progres simțitor. declarații în acest sens a făcut viceministrul rus de Externe Grigorii Karasin.

Diplomatul rus a menționat că se simte o dinamică pozitivă și în ceea ce privește atmosfera dialogului dintre cele două maluri ale Nistrului. Declarații în acest sens Karasin a făcut în cadrul unui interviu acordat publicației Izvestia.

Viceministrul rus de Externe a subliniat că în acest an s-a reușit atingerea mai multor compromisuri cum ar fi apostilarea dilomelor eliberate de regimul separatist, permisiunea ca fermierii de pe malul drept să-și lucreze pemânturile aflate pe malul stâng, s-a ajuns la un compromis în ceea ce privește funcționarea școlilor cu predare în limba română din Transnistria.

Diplomatul rus a mai subliniat și Acordul privind numerele neutre care permit automobilelor din stânga Nistrului să fie puse în traficul internațional. La acest Acord s-a ajuns în urma negocierilor în formatul 5+2 din 29-30 mai de la Roma.

Grigorii Karasin a menționat că acum urmează să fie realizate până la capăt toate aceste înțelegeri.

Viceministrul rus de Externe a mai spus că reglementarea problemelor de ordin politic dintre Chișinău și Tiraspol este în mâna celor două părți, subliniind că acest proces este unul de durată. Karasin a declarat că cele două părți trebuie să se abțină de la decizii radicale care pot provoca îngrijorări celeilalte părți. Astfel diplomatul de la Moscova a menționat că Tiraspolul este deranjat de controlul comun moldo-ucrainean la frontieră.