Protocolul privind cooperarea economică a fost semnat azi la Moscova. Dar nu conține anularea embargoului la produsele vinicole, vegetale și animale provenite din Republica Moldova. Problema a fost abordată în discuţiie purtate la Moscova, decizia urmează să fie luată în cadrul întâlnirii Igor Dodon – Vladimir Putin.

Vicepremierii Republicii Moldova și Federației Ruse, Octavian Calmîc și Dmitri Rogozin, au semnat pe 29 noiembrie la Moscova Protocolul ședinței Comisiei moldo-ruse de cooperare economică, care are ca parte componentă Planul de acțiuni pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice dintre două state pentru anii 2016 – 2017.

Dmitri Rogozin a declarat că Igor Dodon este așteptat la Moscova în cadrul unei vizite oficiale la sfârșitul acestui an. Rogozin a subliniat că vizita va constitui un motiv important pentru continuarea dialogului. Acesta a comunicat că o parte din subiecte au fost amânate intenționat, pentru a fi discutate cu președintele Republicii Moldova. În cadrul întâlnirii cu Vladimir Putin vor fi abordate chestiunea embargoului rusesc și cea a amnistierii migranților moldoveni, care au încălcat regimul de ședere în Federația Rusă.

Documentele includ acţiuni prioritare de cooperare bilaterală în domeniul comerţului, mediului de afaceri, în sectorul energetic, transporturi, agricultură, industrie, migrație și sfera umanitară, precum și colaborarea regională etc.

Ministerul Economiei al Republicii Moldova a subliniat că, în domeniul comerţului, partea moldovenească a pledat pentru eliminarea taxelor vamale impuse de Federaţia Rusă la 19 categorii de mărfuri și a măsurilor netarifare aplicate la exportul de produse agroalimentare, inclusiv pentru băuturile alcoolice. Tema respectivă, care a fost abordată, în luna noiembrie curent, și de către prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, în adresarea sa către președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, se examinează, iar o decizie finală urmează a fi adoptată la întrevederea șefilor de state.

Vorbind despre cooperarea în domeniul agroalimentar, a fost abordată problema eliminării restricțiilor pentru exportul producției vinicole, al produselor de origine vegetală și animală din Republica Moldova către Federația Rusă, precum și problema consolidării eforturilor pentru inaugurarea Centrului de expoziţii ”Moldova” pe teritoriul VDNH [Expoziţia Realizărilor Economiei Naţionale - nota red.] până la 1 aprilie 2018.

În cadrul discuțiilor de la Moscova s-a reuşit depăşirea problemei în domeniul transporturilor, partea rusă angajându-se să ofere 75.000 de autorizații pentru transportatorii noştri în Federaţia Rusă şi 750 de autorizații pentru a tranzita teritoriul Federaţiei Ruse către ţări terţe, lucru care va facilita foarte mult comerţul între ambele state, dar şi exporturile noastre în ţări precum Kazahstan, Kârgâstan etc.

Potrivit ministrului Economiei, Octavian Calmîc, „sigur că, suplimentar, părţile trebuie să semneze un acord, care a fost agreat şi a fost convenit. Acest lucru trebuie să se întâmple în trimestrul unu al anului 2017 şi, imediat după aceasta, Federaţia Rusă va pune la dispoziţie toate aceste cantităţi de acte permisive pentru transportatorii din Republica Moldova". Este de menționat că în anul curent Republica Moldova a beneficiat doar de câteva mii de autorizații pentru transportarea mărfurilor spre Federația Rusă și doar 50 de autorizații de tranzit spre țări terțe.

Pentru impulsionarea cooperării în domeniul mediului de afaceri, în cadrul Comisiei a fost semnat Memorandumul de colaborare între Camera de Comerț și Industriei a Moldovei și Consiliul de Afaceri pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Federației Ruse. Poziția Republicii Moldova este de a trece de la liste de companii autorizate pentru importul în Federația Rusă la cerințe nediscriminatorii, care vor fi respectate de agentii economici naționali, iar supravegherea realizării acestora să fie efectuată de către structurile relevante ale Republicii Moldova.

În cadrul ședinței Comisiei moldo-ruse de cooperare comercial-economică, care a avut loc după o pauză de 4 ani, părțile au examinat și aprobat un șir de măsuri ce urmează a fi realizate în contextul impulsionării relațiilor bilaterale comercial-economice și de alt gen dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Salutând reluarea lucrărilor Comisiei, viceprim-ministrul Octavian Calmîc a menționat că țara noastră este interesată să dezvolte relațiile bilaterale cu Federația Rusă pe toate dimensiunile. El a menționat că, în scopul stabilirii unor relații directe dintre mediul de afaceri din ambele state, în delegația Republicii Moldova au fost incluși reprezentanți din diferite regiuni ale țării, inclusiv UTA Găgăuzia și raioanele de est.

Împortanța reluării lucrărilor Comisiei a fost subliniată și de vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin, care a spus că aceasta este o platformă foarte bună atât pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale, cât și pentru soluționarea problemelor ce au apărut între două state pe parcursul ultimilor patru ani. ”Ședința de astăzi a demonstrat că noi putem ajunge la un consens, când este vorba des soluționarea problemelor apărute în diferite domenii, având în vedere interesele noastre naționale”, a menționat oficialul rus.