Un birou NATO va fi deschis la Chișinău după ce astăzi premierul Pavel Filip a semnat un acord în acest sens cu secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg, a menționat, în conferința de presă care a urmat după discuția cu Pavel Filip, că nu e vorba de o bază militară, ci de un birou civil.

„Biroul va fi o legătură importantă între NATO și Republica Moldova și va fi un instrument pentru dialog politic direct, dar și un instrument de consolidare a Forțelor Armate. Va fi un birou mic, compus din persoane civile și un instrument care nu va impune Republicii Moldova prioritățile NATO. Astfel noi vrem să demonstrăm că susținem independența și integritatea Republicii Moldova”, a declarat Stoltenberg.

Premierul Filip a ținut să aprecieze importanța deschiderii acestui Birou, dar și includerea Republicii Moldova în Declarația Summit-ului de la Varșovia.  

„Am semnat, împreună cu domnul secretar-general, deschiderea oficiului de legătură la Chișinău. Folosesc această oportunitate pentru a aprecia includerea Republicii Moldova în capacităţile de apărare, dar şi în declarația NATO la Summit-ul de la Varșovia. Vreau să remarc, de asemenea, inițierea unor proiecte cum ar fi scoaterea pesticidelor periculoase de pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus premierul, specificând că Biroul în cauză va fi instituit pentru un dialog mai bun între ţara noastră şi NATO.  

Întrebat de presă dacă este convins că Parlamentul Republicii Moldova şi preşedintele ales, Igor Dodon, vor accepta deschiderea unui Birou NATO, primul ministru a declarat că Parlamentul va ratifica Acordul, iar președintele îl va promulga.

„Îmi pare bine că în Republica Moldova, în sfârșit, s-a încheiat această campanie electorală. Ne vom coborî cu picioarele pe pământ de la campania prezidențială, pentru a guverna în interesul cetățenilor Republicii Moldova”, a şeful Executivului. 

Întrevederea dintre cei doi a avut loc în cadrul vizitei oficiale a premierului moldovean la Bruxelles, cu reuniuni programate cu președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, președintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi președintele Consiliului European, Donald Tusk; cu Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini, comisarul european pentru politică de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, vicepreședintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, Maros Sefcovic și vicepreședintele Comisiei Europene pentru moneda euro și dialog social, Vladis Dombrovskis.

Colaborarea dintre NATO și Republica Moldova a fost instituită imediat după dobândirea independenței de stat de către Republica Moldova, MAE de la Chișinău participând, în 1991, la reuniunea Consiliului de Cooperare Nord-Atlantică. Ulterior, în 1994, noi am fost primul stat non-NATO, care și-a manifestat interesul de a adera la Parteneriatul pentru Pace, susţinând inițiativa NATO de a construi parteneriate în vecinătatea euro-atlantică.

Este de menționat că revigorarea relațiilor Republica Moldova - Alianța Nord-Atlantică a fost impulsionată odată cu preluarea de către Anatol Şalaru a portofoliului de ministru al Apărării.

În 2016, ţara noastră a înregistrat o premieră în raport cu NATO: un comunicat final al unui summit aliat a atribuit Republici Moldova un paragraf distinct de poziție a Alianței cu privire la acest stat-partener. Este vorba de paragraful 116, ce constituie nu numai o referire exclusivă la Republica Moldova, ci și un angajament al Alianţei privind continuitatea consolidării capacităților de apărare ale Republicii Moldova. 

”În Țara Galilor, am extins Inițiativa de Construire a Capacității de Apărare și Securitate pentru Republica Moldova. De atunci, aliații și partenerii au furnizat expertiză și consiliere în sprijinul procesului de reformă aflat în desfășurare pentru a consolida capabilitățile forțelor armate moldovene și ale sectorului de apărare. Aliații rămân angajați în acest sens pentru ca Moldova să beneficieze de un viitor prosper, sigur și stabil, în concordanță cu valorile comune ale democrațiilor europene. Pentru a realiza un asemenea viitor, este important ca Republica Moldova să rămână angajată în implementarea reformelor de care beneficiază toți cetățenii săi. Mulțumim Republicii Moldova pentru contribuția sa la operațiunile NATO”, se arată în Declarația finală a Summitului NATO de la Varșovia cu privire la Republica Moldova, care a fost reprezentată la reuniunea nord-atlantică de către ministrul Apărării, Anatol Șalaru.