Un grup de deputați PD au cerut la CCM suspendarea atribuțiilor președintelui Igor Dodon în contextul refuzului său de a numi noii miniștri din Guvernul Filip. Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de către deputatul Sergiu Sârbu, care de altfel este și unul dintre semnatari.

„Deja este depusă o cerere în acest sens. A fost depusă azi. De fapt, cu puțin timp în urmă”, ne-a spus Sârbu atunci când reporterii Deschide.MD l-au sunat ca să afle când se va trece la efectuarea formalităților privind suspendarea șefului statului. 

Sursa citată ne-a spus că în cerere este inclus și aspectul examinării în regim de urgență. 

Dacă Înalta Curte va da curs solicitării înregistrate, cei doi miniștri desemnați - Silvia Radu și Nicolae Ciubuc - vor fi numiți în funcție prin decretul președintelui Parlamentului sau a Primului-ministru. 

Conform Constituţiei, preşedintele poate respinge candidaturile doar o singură dată, iar dacă premierul le înaintează repetat este obligat să semneze decretele.

Anterior, Igor Dodon a fost suspendat din funcţie de trei ori prin decizia Curţii Constituţionale. Prima dată, în octombrie 2017, după ce a refuzat să semneze decretul de numire a ministrului Apărării, iar la sfârşitul lunii decembrie - decretele altor şapte noi membri ai Guvernului.

De asemenea, la începutul lunii ianuarie preşedintele a fost suspendat temporar pentru că nu a promulgat legea antipropagandă. De fiecare dată, documentele au fost semnate de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.