Prim-ministrul Pavel Filip a îndreptat din nou tunurile spre Vamă. De această dată premierul s-a referit la o scrisoare venită din partea unui cetățean care a fost obligat să achite taxă de import pentru niște lucruri cumpărate pentru copii săi. Filip nu doar că i-a luat la rost pe cei de la Vamă dar și a cerut ca să fie restituiți cei 917 lei pe care i-a plătit la vamă familia care i-a scris lui Filip.

„Am primit o scrisoare de la un cetățean care acum câteva luni se întorcea din România cu trenul. Acesta a cumpărat hăinuțe pentru cele două fetițe pe care le are. E detalita descris în scrisoare și am să vă spun ce avea: 29 de perechi de ciorapi, 15 tricouri, 8 pantalonași scurți și 5 perechi de încălțăminte. A urmat tratamentul vamei, chiar dacă bunurile nu depășeau suma de 2000 de lei - a fost impus să achite taxa de 917 lei. El a chitat, dar întrebarea mea este: această sumă nu depășește 300 de euro așa cum prevede Codul Vamal. La discreția vameșului bunurile au fost calificate ca fiind comercial. Eu știu că Vama are legătură și cu Poliția de Frontieră și noi am verificat acest caz. Acest om a treversat doar de două ori într-un an frontiera R. Moldova. Iar eu nu înțeleg această atitudine. Și noi pe urmă ne supărăm când sunt îndreptate săgeți spre vamă. Nu cred că aceasta este contrabanda adevărată care se introduce în R. Moldova. Vă rog să-i transmiteți și domnului Vrabie și domnului ministru Armașu: Haideți să nu ne batem joc de oameni. Haideți să ne facem treaba și să oprim fărădelegile acolo unde curg milioane și nu să ne batem joc de bieții oameni care doar și-a cumpărat hăinuțe pentru copii săi”, a reacționat premierul. 

Mai mult decât atât, Filip spune că a fost șocat și de răspuns vamei în acest caz, și anume că respectivul inspector vamal nu poate fi sancționat pentru că nu există motive reale pentru asta, doar a fost avertizat.

„Părerea mea personală este că astfel de oameni nu au dreptul să lucreze în Serviciul Vamal. Avem cu cine lupta, avem unde căuta bani, avem de la cine lua dar nu vă bateți joc de oameni. Vă rog să faceți o investigație domnule Ianițov și să restituiți banii acestui om iar până la finalul săptămânii să-mi raportați vă rog”.

Potrivit legii, taxa vamală nu se aplică în cazul în care în țară se introduc bunuri pentru uz personal, dar și în cazul în care valoarea bunurilor nu depășește 300 euro.

----------------------------------- Amintim că anterior Premierul a venit la o ședință Guvernului cu o sticlă de whiskey, cumpărată de pe site-ul de anunțuri 999.md. Gestul a venit după ce mai mulți oameni de afaceri s-au plâns prim-ministrului că R. Moldova se confruntă cu contrabanda de alcool. La final, Pavel Filip „le-a arătat din deget” reprezentanților Serviciului Vamal, menționând că este decis să impună regulă chiar și cu riscul de a fi criticat.

----------------------------------- Recent Pavel Filip a cerut să fie demiși șeful poliției de frontieră de la vamal Leușeni dar și cea a șefului serviciului vamal de la același punct de trecere în urma unei vizite inopinante la acest punct de trecere a frontierei. Mai mult decât atât, Filip a ținut să avertizeze conducerea Serviciului Vamal dar și a Poliției de Frontieră că va mai efectua o vizită inopinată la un punct de trecere a frontierei și dacă va depista asemena nereguli, atunci demisiile pe care le va cere vor fi de rang mai înalt.

Alte știri de la ședința azi:

Filip, mesaj dur către ministrul Agriculturii. „Nu căutați pe Wikipedia, copiați legea din România”

Filip i-a închis gura unui ministru în plină ședință de Guvern: Eu nu v-am întrebat nimic!

Premierul îl amenință cu demisia pe șeful ANTA