Deşi a fost anunţat anterior ca participant, se pare că patriarhul Kirill nu va fi prezent la Congresul Mondial al Familiei, ce urmează să aibă loc în perioada 14-16 septembrie 2018, la Chişinău. Conducătorul Bisericii Ortodoxe Ruse nu se regăseşte în lista făcută publică de şeful statului, printre „E.S Cardinalul Petro Parolin; Olga Epifanova, vicepreședintele Dumei de Stat din Federația Rusă; Brian Brown, președintele Organizației Internaționale pentru Familie; Prințul Louis de Bourbon din Franța, reprezentanți ai mitropoliilor din mai multe state, organizații obștești, persoane publice etc.".

Președintele Igor Dodon a anunțat că, în perioada 14 - 16 septembrie, la Chișinău va fi organizat un „congres mondial al familiei, sub egida preşedintelui Republicii Moldova. La eveniment și-ar fi confirmat participarea câteva sute de persoane din peste 40 de ţări, susține șeful statului. 

Igor Dodon afirmă că alături de el vor fi „E.S Cardinalul Petro Parolin; Olga Epifanova, vicepreședintele Dumei de Stat din Federația Rusă; Brian Brown, președintele Organizației Internaționale pentru Familie; Prințul Louis de Bourbon din Franța, reprezentanți ai mitropoliilor din mai multe state, organizații obștești, persoane publice etc.”.

Din lista anunțată lipsește Patriarhul Kiril, anunțat anterior ca participant la eveniment chiar de Dodon, scrie ziarulnational.md.

Congresul se va desfășura în incinta Palatului Republicii. Deschiderea evenimentului va avea loc pe 14 septembrie, iar închiderea - pe 15 septembrie. Pe data de 16 septembrie, participanții la forum vor participa la slujba oficiată la Catedrala Mitropolitană din Chișinău și vor depune flori la monumentul lui Ștefan cel Mare.

Menționăm că, anterior, presa a scris că Organizația Internațională pentru Familie din SUA este susținută financiar de Konstantin Malofeev, apropiat al Kremlinului și asociat al lui Dughin în echipa de promovare a imaginii „conservatoare" a Rusiei putiniste. Acest eveniment de la Chișinău este pregătit încă de anul trecut, din august 2017, din momentul când Dodon l-a întâlnit pe Malofeev la Muntele Athos.

Potrivit paginii oficiale a evenimentului, pe lângă înregistrarea de bază, pachetele de participare la Congresul Familiei pornesc de la 180 de dolari şi ajung la 420 de dolari pentru o singură persoană. Acestea includ transferul de la aeroport spre hotel şi tururi la Cricova şi Orheiul Vechi.

Programul Congresului urma să mai includă pe lângă sesiunile plenare, o sesiune festivă a Congresului cu participarea preşedintelui Igor Dodon şi a Patriarhului Kiril I al Rusiei la Palatul Republicii, precum şi o recepţie festivă oferită de Dodon în cinstea oaspeţilor Congresului la Castel MIMI. 

Anterior, Congresul Mondial al Familiilor şi-a ţinut lucrările la Tbilisi, în 2016, iar în anul 2017 – la Budapesta.