Viceministrul afacerilor externe și integrării europene, Lilian Darii, a vorbit la Moscova despre necesitatea retragerii trupelor ruse și a munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, în cadrul consultărilor politice moldo-ruse la nivel de viceminiștri ai afacerilor externe, care au avut loc astăzi, în capitala rusă.

În cadrul întrevederii cu secretarul de stat - viceministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Grigori Karasin - , părțile au făcut un schimb larg de opinii pe marginea procesului de reglementare a conflictului transnistrean.

Ei au salutat reluarea recentă, după o pauză de doi ani, a negocierilor în formatul „5+2” şi au reiterat interesul comun pentru asigurarea unei dinamici pozitive în promovarea acestui proces, inclusiv în cadrul dialogului direct dintre Chişinău şi Tiraspol şi grupurile de lucru pentru realizarea măsurilor de consolidare a încrederii.

Viceministrul Darii a reiterat poziţia autorităţilor moldoveneşti privind necesitatea retragerii trupelor ruse şi a muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi oportunitatea transformării actualei operaţiuni de menţinere a păcii de pe Nistru într-o misiune civilă cu mandat internaţional.

În cadrul consultărilor a fost examinat, de asemenea, şi un spectru larg de chestiuni actuale de pe agenda relaţiilor bilaterale moldo-ruse, în particular, promovarea dialogului politic, perspectivele cooperării în domeniul comercial-economic, interacţiunea în sfera cultural-umanitară, consolidarea cadrului juridic al colaborării dintre cele două state.

Părţile au menţionat importanţa dezvoltării în continuare a dialogului politic la diferite niveluri în vederea depăşirii dificultăţilor şi problemelor care mai persistă în relaţiile bilaterale moldo-ruse şi asigurării dinamicii pozitive în dezvoltarea cooperării reciproc avantajoase în domeniile de interes comun. În acest context, interlocutorii au salutat reluarea activităţii Comisiei interguvernamentale modo-ruse pentru cooperare economică, următoarea şedinţă a căreia se va desfăşura la Moscova, la 29 noiembrie curent.