Parlamentarul moldovean Lilian Carp a declarat pe 5 iulie 2018 că el ar vota declaraţia de unire cu România şi ştie cel puţin alţi 20 de deputaţi care ar face acest gest din pornire sufletească.

"Ipotetic ar fi uşor din moment ce avem 74 de deputaţi moldoveni cu cetăţenia română... eu nu am cetăţenia dar aş vota-o cu mare drag. Eu consider că sunt în jur de 20 de persoane care vota o astfel de declaraţie strict din pornire sufletească. O bună parte din deputaţii care ar vota această declaraţia nu au cetăţenia română încă. Fiecare trebuie să spună public dacă este gata să voteze Unirea: eu pot să spun că sunt mai mult decât gata. Să supunem la vot nu ne costă nimic, decât o încercare" a declarat Lilian Carp în cadrul emisiunii Sfatul Ţării de la 10TV.

Deputatul a mai afirmat că este nevoie de doar 5 deputaţi ca să înainteze aprobarea unei astfel de Declaraţii şi că el se oferă să fie unul din cei 5 deputaţi: " Ar fi nevoie de 5 deputaţi ca să se înainteze această propunere. Teoretic este posibilă înregistrarea unei astfel de declaraţii... va fi nu doar posibil ci va fi o încercare, s-a discutat acest lucru".

Pe 1 septembrie în cadrul unei manifestaţii desfăşurate la Chişinău moldovenii au cerut ca Parlamentul Republicii Moldova să iniţieze şi să aprobe o declaraţie de Unire dintre cele două state româneşti. Ea ar trebui să fie similară cu cea din 1918 a Sfatului Ţării şi completată cu declaraţia din 27 martie 2018 a Parlamentului României.