Membrii familiei lui Veaceslav Platon au călătorit cu bilete cumpărate de ONG-ul „Open Dialog” condus de Ludmila Kozlovska, care a fost recent expulzată din UE fiind bănuită de legături cu serviciile secrete ruse.

Potrivit unei investigații a ZEPPELIN.md, în 2016, coordonatorul „Open Dialog”, Rafal Matouszek, a trimis de pe e-mailul său două bilete de avion pe numele fiilor lui Veaceslav Platon, Egor și Artiom, pentru cursa Odessa – Minsk și Minsk – Sankt – Petersburg.

Cu o săptămână mai devreme, de pe același e-mail a fost trimis biletul pentru cursa București – Frankfurt și Frankfurt – Varșovia pe numele fostei soții a lui Platon, Svetlana.

La data de 30 noiembrie 2016, Matouszek a mai trimis un bilet de avion tur-retur pentru o călătorie pe numele lui Alexandru Machedon, șeful staff-ului electoral al lui Andrei Năstase și finanțatorul campaniei lui Năstase.

Coordonatorul logistic al Fundaţiei, Ludmilei Kozlowska, a mai trimis bilete pentru Eduard Rudenkp și activistul civic Alexei Tulbure.

Zeppelin.md notează că bilete de călătorie de la Open Dialog a mai primit și avocatul lui Grigore Petrenko, Ana Ursachi.

Vezi și: Lobbyștii lui Năstase, Ursachi & Co, acuzați de finanțare din Rusia și implicare în războiul hibrid

Conform unui raport prezentat anul trecut în Parlamentul European (https://www.dropbox.com/s/kyps6wsljcffmoc/ODFRaportR5KP.pdf), Fundația "Open Dialog", un ONG specializat în lobby în instituțiile europene, înregistrat în Polonia de ucraineanca Ludmila Kozlovska, este acuzată de înrolare de partea serviciilor speciale rusești în războiul hibrid purtat de Rusia împotriva Occidentului.

Conform raportului, fratele Ludmilei Kozlovska, Piotr Kozlovsky, care figurează în calitate de finanțator al ONG-ului, este proprietarul întreprinderii ZSS Mayak din Crimeea (orașul Sevastopol), specializate în furnizarea utilajelor speciale flotei militare ruse. În conformitate cu raportul prezentat, ZSS Mayak este sub controlul FSB, fiind furnizor de utilaje speciale pentru submarinele militare nucleare rusești.

Deși Kozlovska a negat acuzațiile, replicând că fratele său ar fi vândut ZSS Mayak încă în 2003, iar după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 acesta ar fi emigrat în SUA, informațiile au fost calificate ca fiind false de presa din Polonia și Ucraina (https://coolyanews.info/prorossijskie-obschestvennye-organizacii-v-es-gibridnoe-oruzhie-kremlya.html), care a stabilit că, în conformitate cu registrele întreprinderilor din Federația Rusă, Piotr Kozlovsky, care deține și cetățenia rusă, figurează până în prezent în calitate de proprietar al ZSS Mayak. 

Mai mult, "Open Dialog" a primit donații și de la cetățenii Federației Ruse Andrei Brovcenko și  Arkadi Agarkov, care conduc companii subsidiare ale ZSS Mayak de pe teritoriul Rusiei. În replică, unica scuză a Ludmilei Kozlovska este că ONG-ul nu este responsabil de verificarea provenienței banilor primiți de la donatori.

De notat că Fundația "Open Dialog" a figurat anterior în investigații jurnalistice (DESCHIDE.MD), fiind finanțată și de oligarhul kazah Mukhtar Ablyazov, condamnat de justiția din Marea Britanie pentru spălare de bani și devalizarea BTA Bank din Kazahstan.

ONG-ul este cunoscut printr-un lobby agresiv făcut în instituțiile europene în favoarea lui Ablyazov și împotriva dușmanilor geopolitici principali ai Rusiei în Europa de Est, Polonia și Ucraina. În 2016, după reținerea la Kiev a „raiderului nr.1 în CSI” și, totodată, a agentului FSB Veaceslav Platon și extrădarea acestuia în Republica Moldova, și țara noastră a intrat în vizorul Fundației "Open Dialog". Aceasta a început să pună presiune internaţională pe autorităţile de la Chişinău și să facă lobby pentru eliberarea lui Veceslav Platon, care este condamnat la 18 ani de închisoare, precum și pentru partidele pro-ruse de la Chișinău, cum ar fi cel condus de Renato Usatîi.

Usatîi a sponsorizat deplasări la conferințele Fundației "Open Dialog" pentru Maia Sandu și Andrei Năstase. Aceste acțiuni sunt calificabile drept diversiuni dirijate, sub paravanul ONG-ului, de finanțatorii din Rusia în cadrul războiului hibrid dus de Kremlin și serviciile speciale de la Moscova în Europa de Est.

De asemenea, Fundația "Open Dialog" are legături strânse cu activiștii pro-ruși, formatorii de opiniei și activiștii civici de la Chișinău, precum Alexei TulbureAlexandr PetcovAna UrsachiGrigori Petrenco și jurnalista Natalia Morari.