Andrian Candu insistă să afle un răspuns de la Maia Sandu despre legăturile ei cu președinta „Open Dialog”, Ludmila Kozlovskaya și cu finanțatorul ei, miliardarul Muktar Ablyazov.

Președintele Parlamentului vrea să știe câte beneficii, inclusiv financiare, a avut Maia Sandu de la colaborarea cu ONG-ul finanțat de Ablyazov.

„Știm de la reprezentanții Comisiei Europene cât de deranjați sunt de aceste informații, însă poate răspundeți cetățenilor la aceste întrebări?”, scrie Candu într-o postare pe facebook. 

Aceasta este a doua încercare a lui Candu de a obține un răspuns de la Maia Sandu. El a cerut explicațiile respective și într-o postare pe care a publicat-o aseară.

 

Vom aminti că Ludmila Kozlovskaya a fost expulzată de pe teritoriul UE fiind bănuită de colaborare cu serviciile rusești. Kozlovska venea de la Bruxelles și a fost luată de polițiștii polonezi chiar de pe aeroport. Aceasta și-a petrecut noaptea în aeroport, iar dimineață a fost expulzată în Ucraina, stat al cărei cetățean este.

Experții polonezi consideră că Fondul "Open Dialog", condus de Kozlovska, autodeclarat drept pro-ucrainean și anti-rus, promovează, de fapt, în mod tacit, interesele Kremlinului în UE.

-- ONG-ul este cunoscut printr-un lobby agresiv făcut în instituțiile europene în favoarea lui Ablyazov și împotriva dușmanilor geopolitici principali ai Rusiei în Europa de Est, Polonia și Ucraina. În 2016, după reținerea la Kiev a „raiderului nr.1 în CSI” și, totodată, a agentului FSB Veaceslav Platon și extrădarea acestuia în Republica Moldova, și țara noastră a intrat în vizorul Fundației "Open Dialog". Aceasta a început să pună presiune internaţională pe autorităţile de la Chişinău și să facă lobby pentru eliberarea lui Veceslav Platon, care este condamnat la 18 ani de închisoare, precum și pentru partidele pro-ruse de la Chișinău, cum ar fi cel condus de Renato Usatîi.

Usatîi a sponsorizat deplasări la conferințele Fundației "Open Dialog" pentru Maia Sandu și Andrei Năstase. Aceste acțiuni sunt calificabile drept diversiuni dirijate, sub paravanul ONG-ului, de finanțatorii din Rusia în cadrul războiului hibrid dus de Kremlin și serviciile speciale de la Moscova în Europa de Est.

De asemenea, Fundația "Open Dialog" are legături strânse cu activiștii pro-ruși, formatorii de opiniei și activiștii civici de la Chișinău, precum Alexei TulbureAlexandr PetcovAna UrsachiGrigori Petrenco și jurnalista Natalia Morari.