Partidul Acțiune și Solidaritate spune că invită toți doritorii la protestul din 26 august, dar că nu se fac invitații nominale. Iar dacă Traian Băsescu va fi prezent la miting se va discuta atunci intenția acestuia. Declarația vine după ce președintele Organizației teritoriale NIsporeni a PUN le-a cerut liderilor politici ai PAS, PLDM și PPDA să-l invite pe fostul președinte al României la protestul din 26 august, care va avea loc la Chișinău.

Întrebați de Deschide.MD dacă vor da curs solicitării președintelui PUN, Nisporeni, reprezentanții PAS au declarat următoarele: „La Adunarea Generală a Cetățenilor din 26 august este așteptată toată lumea care vrea să trăiască într-o țară liberă, unde se respectă statul de drept, democrația și drepturile omului. La protest chemăm toți oamenii care cred că guvernarea Plahotniuc-Dodon duce Republica Moldova pe calea distrugerii ireversibile. Nu facem invitații nominale și nici nu avem invitați speciali. Îndemnăm toți cetățenii să se alăture protestului popular din 26 august. Știind la ce poate recurge guvernarea actuală pentru a se menține la putere, suntem îngrijorați că ar putea aplica violența împotriva protestatarilor pașnici. Sperăm că la protest vor asista reprezentanți ai partenerilor internaționali și că manifestația va fi monitorizată de instituțiile internaționale pentru a nu permite guvernării să deturneze protestul pașnic cetățenesc".

În continuare am întrebat-o pe Cristina Bujor, ofițerul de presă al PAS, dacă va fi lăsat Traian Băsescu să le vorbească manifestanților de la tribuna protestului, aceasta a răspuns: „Nu discutăm situații ipotetice. Dacă Traian Băsescu sau Angela Merkel vor fi prezenți la protest, vom discuta atunci intențiile lor. De asemenea, urmează Comitetul de Rezistență Națională să decidă în perioada următoare planul detaliat al protestului - cu scena, fără scenă, cu vorbitori sau fără și alte detalii organizatorice".

Aceleași întrebări le-am adresat și vicepreședinților PPDA, Alexandr Slusari și cel al PLDM, Ion Terguță. Cei doi au răspuns că pentru prima dată aud despre o astfel de solicitare.

Alexandru Slusari: „Nu știu dacă este o astfel de solicitare. Dar dacă ea există o vom discuta, noi toate solicitările le discutăm. Diseară avem ședința Biroului Politic și vom discuta subiectul dat, dacă într-adevăr există o astfel de solicitare".

Ion Terguță: „La noi nu a venit o astfel de solicitare”.

---------------------------------------- Amintim că Președintele Organizației teritoriale PUN Nisporeni le cere liderilor politici ai PAS, PLDM și PPDA să-l invite pe fostul președinte al României, Traian Băsescu, la protestul din 26 august, care va avea loc la Chișinău. Membrul Partidului Unității Naționale propune ca partidele de opoziție, de dreapta, să se abțină și să înceteze atacurile reciproce între ele. Totodată, să facă apeluri publice către membrii și susținătorii acestor partide de a nu se denigra public.