Teama de reacţia Federaţiei Ruse inhibă Chişinăul să reacţioneze la acţiunile trupelor ruse de ocupaţie din Transnistria. Este opinia fostului șef al delegaţiei Republicii Moldova în cadrul Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu.

Sarcina de bază a trupelor ruse de ocupaţie sunt acţiunile militare pe malul drept al Nistrului, a declarat Ion Leahu pentru DESCHIDE.MD, comentând tentativele de forţare a râului în cadrul unor exerciţii desfăşurare de GOTR zilele acestea.

 „Eu cred că, în situația dată, autoritățile moldovenești sunt limitate în acțiuni. În principiu, nu Transnistria, ci Federația Rusă efectuează aceste cantonamente, aceste acțiuni agresive. Tot ce face Chișinăul este, în principiu, binevenit, dar cu o foarte mare marjă de întârziere. Atitudinea a fost luată acum vreo 5-7 ani, în 2011, când, pentru prima dată, a fost forțat Nistru, cu blindate, de către trupele ruse de ocupație. Trebuia atunci de luat o atitudine mult mai dură decât s-a luat în realitate. Repet, noi suntem foarte limitați, iar acțiunile minore, care mai sunt, le efectuăm cu o mare doză de neîncredere și mereu așteptăm să vedem cum va reacționa Federația Rusă”, spune Leahu.

Leahu a subliniat că, din partea Chișinăului, se impune o reacție mai dură, nu doar comunicate de presă seci și declarații pe Facebook ale unor oficiali.

„Transnistria și Federația Rusă sfidează absolut toate regulile și angajamentele misiunii de pacificare! În comunicatul de presă al Chișinăului lucrul acesta trebuia să fie pus pe prim-plan. Ce fel de operațiune de menținere a păcii e când reprezentanții Moldovei și ai OSCE sunt limitaţi în drepturi, nu sunt oprite de patrulele trupelor ruse, care nici nu au dreptul să patruleze zona. Ar trebui să urmeze o decizie foarte și foarte dură, însă nici n-a fost pomenit lucrul acesta”, susține dezamăgit fostul șef al delegației R. Moldova la CUC.

Ion Leahu afirmă că un răspuns pe măsură, pe care l-ar putea da Chișinăul, ar fi adoptarea unei Declarații și înștiințarea Moscovei cu privire la examinarea variantei retragerii părții moldovenești din misiunea de pacificare, în baza Acordului din 1992.

„Reacția normală a R. Moldova ar trebui să fie adoptarea unei Declarații în care toate elementele acestei situații să fie vizate și, în primul rând, să fie menționată sfidarea normelor în efectuarea misiunii de pacificare. Şi, în al doilea rând, să fie pus un termen în care situația să revină la normal. Iar, în caz contrar, delegația R. Moldova este obligată să amintească Federației Ruse că, în conformitate cu punctul 7 al Acordului din 1992, ea poate să se retragă din misiunea de pacificare și, în conformitate cu Acordul din 1992, în mod automat, asta înseamnă că operațiunea se stopează, iar părțile se retrag la locul de dislocație și trag după ele trupele militare. Adică ca Federația Rusă și Transnistria să plece din Zona de Securitate! Dar Chișinăul niciodată nu s-a gândit să recurgă la asemenea amenințare”, explică Leahu.

 Leahu afirmă că, în conformitate cu ideologia de pregătire a soldatului în Federația Rusă, acesta se pregătește ca soldat universal. Acesta cunoaște mai multe deprinderi și, la bază, este în primul rând pregătirea pentru acțiuni care el le va efectua.

„În momentul în care în planul de pregătire este menționat forțarea unui bazin acvatic, înseamnă - logic! - că în planul de activitate al Districtului Militar Vest este trecerea și forțarea râului Nistru pentru careva acțiuni ulterioare”, se arată convins fostul membru CUC.

Totodată, Leahu susține că, în condițiile în care mișcările militare ale Rusiei în jurul Ucrainei sunt foarte suspecte, exercițiile militarilor ruși din Transnistria nu sunt deloc întâmplătoare, iar R. Moldova ar putea deveni, până la sfârșitul anului curent, ținta unor atacuri militare.

„Dacă ținem cont de ceea ce se întâmplă acum în Ucraina, mă refer la escaladarea situației în jurul Mării Azov, asta ar putea să fie mult mai degrabă decât se gândesc guvernanții de la Chișinău. Mai mulți experți din străinătate, analizând situația, admit că undeva, în cursul acestui an, va avea loc ocuparea nordului Crimeei, așa cum mai este numită Crimeea Mare, și, după ea, va avea loc asaltul spre frontiera Ucrainei. Adică Republica Moldova va fi ținta unor atacuri militare”, susţine Leahu.

„În aceste condiții ar trebui să fim mult mai vigilenți și hotărâţi în acțiunile noastre”, recomandă Ion Leahu.

Amintim că mai mulți experți internaționali trag alarma în privința ultimelor acțiuni militare ruse în Marea Azov și Marea Neagră. Departamentul de Stat american a reacționat la acțiunile Moscovei în această mare.

ssssssssssssExpertul britanic, fost colonel în structurile de informații militare, Glen Grant a avertizat zilele trecute că Marea Azov va fi ocupată de ruși, care, astfel, își vor asigura legătura cu Crimeea. Următorul obiectiv al Rusiei va fi ocuparea „teritoriului de la Crimeea, până la România”.

La 15 august, șase bombardiere ruseşti au fost interceptate deasupra Mării Negre de către avioane de vânătoare britanice desfăşurate în România şi care securizează spaţiul aerian al NATO, potrivit unei comunicat difuzat de Royal Air Force (RAF)

Astăzi Fregata Amiral Grigorovici a efectuat un exerciţiu de trageri cu muniţie de război în Marea Neagră, fiind pentru prima dată când o navă din cadrul Flotei ruse de la Marea Neagră utilizează o rachetă de croazieră Kalibr pentru a lovi o ţintă navală, au anunţat autorităţile militare ruse. detalii AICI.