Președintele“ autoproclamatei Republici Transnistrene, Vadim Krasnoselski, în discuțiile particulare deseori se plânge că Rusia este nemulțumită de consolidarea reintegrării regiunii separatiste cu Moldova, scrie Delfi, care citează o sursă apropiată ”guvernului” transnistrean, care a dorit să rămână anonimă.

„În ultimii ani, exporturile către UE au ajuns la 60%, ceea ce este mult, mult mai mult decât în ​​Rusia. În guvern toți sunt foarte îngrijorați de aceste cifre, se gândesc cum să le corecteze. Președintele se plânge în discuții private că rușii acum ne zic moldoveni! ” – a spus interlocutorul agentiei.

Totodata, Krasnoselski are cifre oficiale diferite, dar tendința spre slăbirea legăturilor economice cu Rusia este vizibilă de asemenea.

Potrivit lui Krasnoselski, structura exporturilor „republicii“ este după cum urmează: Uniunea vamală – 12%, Uniunea Europeană – 38%, alte țări – 50%.

În ultimii ani au existat numeroase schimbări în relațiile dintre Moldova și republica separatista: au fost refacute conexiunile telefonice și feroviare între Chișinău și Tiraspol, Chișinăul a început să recunoască diplomele Universității de Stat de la Tiraspol, fermierii moldoveni pot din nou să lucreze terenurile arabile de langa Dubasari, iar asupra Transnistriei s-a extins zona liberă de comerț cu UE, deoarece Tiraspolul a devenit parte din acordul de asociere și de liber schimb al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

Totusi, pe teritoriul regiunii transnistrene se afla in continuare unitati ale armatei ruse – mai mult de 1.500 soldați, iar la depozitele militare din satului Colbasna se afla peste 20.000 tone de muniție și bombe.

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o declarație care cere retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Transnistriei.

Totodata, la 22 iunie, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană.

Documentul invită Federația Rusă „în deplină conformitate cu normele internaționale, în mod necondiționat și imediat sa finalizeze retragerea Grupului operațional al forțelor ruse de pe teritoriul Transnistriei, în conformitate cu angajamentele asumate la summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999“.

Sursa: paginaderusia.ro