Membrii Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) au mers ieri la București să protesteze la mitingul Diasporei. După ce aceștia susțin că au fost opriți nemotivat timp de două ore la vama moldo-română, în Piața Victoriei din București au fost stropiți cu gaze lacrimogene de către jandarmii români care au intervenit în forță în timpul protestului.

Potrivit imaginilor video postate de unul din vicepreședinții PPDA, Inga Grigoriu se vede cum mai mulți membri ai partidului stau jos cu fața acoperită. Printre ei este și Vasile Năstase, fratele liderului PPDA, Andrei Năstase. 

Inga Grigoriu scrie pe pagina sa de Facebook că: „În 2016, de ziua independenței, am simțit pe pielea proprie ce înseamnă gaze. Gaze în ochi, în gât, în stomac.
Se vede clar că fricoșii de pe ambele maluri ale Prutului numai astfel pot suprima nemulțumirea oamenilor - gazându-i!”

Azi dimineață președintele PPDA, Andrei Năstase, a scris că „a urmărit îngrozit scenele de violență din Piața Victoriei, din seara zilei de 10 august, fiind cu sufletul alături de protestatarii pașnici, printre ei și colegii săi de la Platforma DA.”

„Intervenția instituțiilor statului împotriva românilor pașnici, civilizați, veniți în Piața Victoriei din București de pretutindeni, din Diasporă și de Acasă, a fost nu doar disproporționată, ci și total nejustificată și irațională. A fost de fapt o execuție publică a democrației, de către o guvernare profund antieuropeană. Iar pentru asemenea crime demisia e insuficientă într-un stat european. Rămânem și în continuare alături de frații noștri de peste Prut în lupta noastră comună pentru libertate, democrație, bunăstare şi siguranță, pentru supremația legii și a statului de drept”, susține Năstase.

Acesta face uz de aceste întâmplări și îndeamnă cetățenii din diasporă să se alăture la protestul din 26 august pe care îl organizează PPDA la Chișinău. 

Un alt lider al PPDA, Dinu Plângău, acuză autoritățile moldo-române că i-au ținut ieri nemotivat în vamă, preț de două ore. Acesta scria ieri pe pagina sa de Facebook că în timp ce traversau vama moldo-română le-au fost luate actele și au verificat toate numele de pe o foaie cu persoane „suspecte".

„Apoi ne-au scos pe toți din microbuz și ne-au dus în camera de control a bagajelor unde au verificat fiecare geantă, fiecare portofel, fiecare buzunar. Vicepreședintelui Platformei, Liviu Vovc i-au fost ridicate cărțile de vizită și stegulețele cu sigla Platformei DA, pentru verificare. În această perioadă de timp soferul a fost luat într-o parte și interogat dacă pasagerii nu i-au dat nimic, dacă nu a văzut ceva suspect, dacă nu a fost rugat să ascundă ceva. Mai apoi a fost verificat mijlocul de transport în toate colțurile posibile si imposibile. Peste 2 ore am stat la verificare si nu ne întorceau pașapoartele. Se vedea cum în cabina lor pozau fiecare act de identitate. La final ne-au intors documentele, stegulețele si cărțile de vizită, urându-ne drum bun. Nu au găsit niciun motiv să ne îngrădească calea spre marele protest popular, anticorupție si pro statul de drept de la București”, scrie Plângău. 

--------------------------------------- Amintim că ieri în jur de 100.000 de oameni au venit, în Piața Victoriei, la mitingul Diasporei. Printre protestatarii pașnici și-a făcut apariția grupuri de huligani care au provocat incidente violente cu jandarmii. Aceștia din urmă au folosit masiv gaze lacrimogene, iar în jurul orei 23.00 au intervenit în forță pentru evacuarea pieței.