Igor Dodon i-a conferit astăzi reprezentantului OSCE în R. Moldova, Michael Scanlan „Ordinul de Onoare” în contextual încheierii mandatului acestuia la Chișinău. 

„Am exprimat recunoștință pentru contribuția Ambasadorului în promovarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean, atît pe plan bilateral, cît şi în formatul „5+2”. Am apreciat eforturile depuse în vederea apropierii poziţiilor şi identificării soluţiilor de compromis în probleme ce au o importanţă majoră pentru locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului”, scrie Dodon pe pagina sa de Facebook.

Președintele mai declară că i-a mulțumit lui Scanlan „pentru asistența în promovarea funcționării autonomiei Găgăuze”, asta deși Scanlan avea manadat de activitate ca șef al misiunii OSCE la Chișinău doar pentru problema transnistreană.

„Trebuie să facem tot posibilul pentru ca Legea din 1994 să funcționeze în deplină măsură, iar toate modificările sau completările să fie făcute în spiritul acestei legi. Mi-am exprimat speranța că, după alegerile parlamentare viitoare, legile privind Găgăuzia vor fi adoptate în redacția propusă de către grupul de lucru al Parlamentului, Adunării Populare a Găgăuziei şi reprezentanţiilor societăţii civile”, mai spune Dodon.

Astfel, Dodon afirmă că „în semn de înaltă prețuire a meritelor în intensificarea dialogului politic și pentru contribuție la procesul de reglementare a problemei transnistrene întru păstrarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, am conferit, domnului Michael Scanlan, șef al Misiunii OSCE în Republica Moldova, „Ordinul de Onoare”.”.

Ținem să precizăm că analiștii și experții politici de la Chișinău s-au arătat foarte nedumeriți și îngrijorați de implicarea lui Michael Scanlan în relațiile cu Autonomia Găgăuză și de frecventele vizite la Comrat și întrevederi cu liderii locali în condițiile în care în ultima perioadă Comratul cere o autonomie mai largă, iar mișcarea separatistă Gagauz Halkî a fost reactivată.

VEZI ȘI: Scanlan își încheie mandatul la Chișinău. Vlah îl declară „cetățean de onoare al Găgăuziei”

De asemenea, nici în problema transnistreană Scanlan n-a fost apreciat de către experți și societatea civilă. Dimpotrivă, după semnarea celor cinci protocloale cu Tiraspolul, Scanlan a fost acuzat de nenumărate ori că face jocul separatiștilor transistreni și a Moscovei. Detalii AICI și AICI.