Președintele Parlamentului Andrian Candu a avut o întrevedere cu Anna Akhalkatsi, director de țară al Băncii Mondiale în Moldova și Volodymyr Tulin, reprezentant Rezident al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Părțile au discutat stadiul actual de cooperare, programul de reforme şi politicile de dezvoltare promovate de autorități, precum și proiectele în desfășurare.
 
Andrian Candu a anunțat despre deschiderea autorităților pentru examinarea analizei de impact pe care partenerii urmează să o facă pentru reforma fiscală, stimularea fiscală și declararea voluntară adoptate recent de Parlament.
 
Reprezentanții FMI și BM au menționat dinamica proiectelor investiționale. Președintele Parlamentului, în context, a mulțumit pentru susținere și faptul că asistența celor două instituții internaționale este conexă cu priorităţile autorităților.
 
Amintim că după ce Legislativul a adoptat în două lecturi un pachet de legi care se referă la reforma fiscală, atât Fondul Monetar Internațional, cât și Banca Mondială, s-au arătat îngrijorate de adoptarea noii legi.

------------------------- „Opinia preliminară a experților FMI este că pachetul legislativ de modificări bugetar-fiscale și măsuri de amnistie a capitalului, aprobat de curând, nu se aliniază la obiectivele programului susținut de FMI. La concret, măsurile adoptate vor spori caracterul regresiv al sistemului fiscal, vor reduce gradul de conformare fiscală și vor expune sistemul bugetar-fiscal unor riscuri semnificative. Experții FMI analizează la moment implicațiile pachetului de măsuri adoptat, în baza informațiilor ce parvin”, se arăta într-un comunicat emis de FMI.

------------------------------- Și Grupul Băncii Mondiale se declara profund îngrijorat de pachetul cu privire la inițiativele fiscale. „Acesta poate submina angajamentul Guvernului Republicii Moldova de a lupta împotriva corupției și ar putea avea un impact negativ asupra achitării impozitelor, ceea ce va conduce la riscuri fiscale semnificative. Pachetul este incompatibil cu programul de reformă a politicilor susținut de Grupul Băncii Mondiale. Banca Mondială va continua să evalueze consecințele pachetului adoptat, pe măsură ce vor fi disponibile mai multe detalii”, se scria într-un comunicat emis de Banca Mondială.

--------------------------------- Ulterior Andrian Candu a spus că partenerii externi s-au grăbit atunci când au criticat și au exprimat îngrijorări în privința amnistiei capitalului. Președintele Parlamentului a afirmat că legea ține cont de toate rigorile și directivele UE privind combaterea spălării banilor și opiniile exprimate până acum au fost lansate fără a fi studiat și înțeles documentul votat.