Parlamentul a votat, în două lecturi, schimbarea modalității de alegere a procurorului general. Proiectul de lege privind modificarea Constituției a fost susținut de majoritatea deputaților, inclusiv de opoziția socialistă și liberal-democrată.

Documentul prevede că procurorul general va fi selectat de către Consiliul Superior al Procurorilor, iar decretul privind numirea acestuia va fi semnat de președintele Republicii Moldova. Actualmente, prerogativa privind numirea șefului PG îi aparține Parlamentului.

Precizăm că Andrian Candu a declarat anterior că „nu contează cine numește procurorul general, mai ales că rolul important în selectarea și propunerea candidatului o are Consiliul Superior al Procurorilor, și numirea procurorului ori de Parlament, ori de președinte devine mai mult simbolică”.

Acest lucru a fost confirmat și de viceministrul Justiției, Nicolai Eșanu. În opinia sa, blocarea numirii procurorului general este o ilegalitate și președintele trebuie să-și asume urmările.

Astfel, procurorul general va fi numit pe un termen de 7 ani, pentru un singur mandat.

Documentul face parte din Concepția de reformă a Procuraturii, aprobată în anul 2013 și reprezintă una dintre recomandările Comisiei de la Veneția, care consideră că „un procuror general ar trebui să fie numit cu titlu permanent sau pentru o perioadă relativ mare. Perioada mandatului nu trebuie să coincidă cu mandatul Parlamentului, fapt care ar asigura o mai mare stabilitate a procurorului”.